Победник поново поносно стоји изнад ушћа Саве у Дунав

После 125 дана рестаурације, Победник је поново тамо где припада – поносно стоји изнад ушћа Саве у Дунав на Калемегдану. Подизање статуе на постамент трајало је скоро сат времена.

Победник се на Калемегдану налази од 1928. године, али је крајем прошле године скинут са постоља због обнове, јер је током 91 године претрпео знатна оштећења.

Бронзана скулптура је имала многобројне рупе од метака и гелера, као и пукотине које су настале продором воде у скулптуру.

Иако су повремено чишћени графити и мењане фуге на постаменту, рестаурација саме скулптуре није рађена никада до 10. октобра прошле године када је демонтирана са постоља и превезена у Смедерево у атеље вајара Зорана Кузмановића.

Тамо су обављени радови на статичкој санацији темеља споменика и конзерваторско-рестаураторски радови на стубу и постаменту.

Бронзана мушка фигура са соколом у левој и спуштеним мачем у десној руци, рад је вајара Ивана Мештровића и постављена је на Калемегдан 1928. године у част пробоја Солунског фронта.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2020, 12:17) - anonymous [нерегистровани]

Pobednik

Pobednik dok je bio na restutaciji nekako i sam, kalemegdan je bio sam po sebi sumorna i tužan

(петак, 14. феб 2020, 16:29) - anonymous [нерегистровани]

Restauracija

Pa to i jeste smisao restauracije. Izgleda kao pre a ipak kao nov. Da se vidi razlika ili da izgleda kao neka nova ili drugačija statua nebi se zvalo restauracija i nebi koštalo toliko. Onda bi se staro bacilo i stavilo neko novo od plastike ili recikliranih flaša gaziranih sokova.

(петак, 14. феб 2020, 15:42) - Anonimus [нерегистровани]

Pobednik

Meni pobednik bas lepo izgleda kao da je koristio Zeokremu na bazi zeolita pro100. To je nas sibol pobede i bas mu lepo stoji mesto na uscu Save u Dunav.

(петак, 14. феб 2020, 14:17) - anonymous [нерегистровани]

Lepo

Ali zar nije mogla patina da se malo skine ili zamaskira, iako ima zaštitnu ulogu. Nikakve razlike nema kada se gleda izdaleka. Neki znak da je nešto rađeno.