Будући Музеј у Гизи представиће цео древни Египат на једном месту

У Египту се приводи крају изградња Великог националног музеја, који је тренутно један од највећих музејских развојних пројеката на свету. У њему ће, на простору површине од 480.000 квадратних метара, бити око 100.000 уметничких предмета. Планирано је да Музеј буде отворен до краја године.

Древна историја Египта дуга 7.000 година као хронолошки запис прошлости на једном месту у новом, великом египатском Музеју, познатом и као Музеј у Гизи, представљаће почаст древним египатским споменицима и историјском благу.

Велики музејски комплекс има за циљ да посетиоцима понуди образовно, културно, забавно, интерактивно искуство уз најновију технологију – виртуелну стварност – Музеј ће бити мост између прошлости и садашњости.

Музеј ће бити и велико глобално стециште љубитеља историје фараона, али и египтолога. Приказаће разноликост египатског блага, споменикa и уметности како би се сагледало велико наслеђе.

Испред Музеја биће трг, а на предњој фасади је камени зид од алабастера, док ће у атријуму бити распоређене статуе. Биће изложена цела збирка из Тутанкамонове гробнице, а многи предмети ће бити приказани први пут. Реч је о 5.000 предмета који ће бити пренети из Египатског музеја у Каиру и експонатима из Луксора, Александрије и Делте Нила, али и из других археолошких налазишта.

Пројекат Музеја у облику зарубљеног троугла био је познат 2002. године после међународног архитектонског конкурса који је расписало Министарство културе Египта. Предлози најбољих архитеката били су под патронатом Унеска, а победила је компанија из Даблина.

Камен темељац је положен у фебруару 2009. године. Цена пројекта је 550 милиона долара, од којих је 300 милиона добијен из јапанских зајмова, а остатак финансира египатски Врховни савет за атиквитете и из других фондација и донација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво