Видовити Надреалисти – „Нездраво шефе, птице пjешке иду“

Сарајево се недељама налази у врху листе најзагађенијих градова. Они мало старији тврде да то није нова вест. А архива „Топ листе надреалиста“ то доказује.

Улице главног града БиХ већ неколико недеља покривене су смогом и маглом. Неке Сарајлије као модни детаљ носе маске, други шалове, а неки не излазе ако не морају. Због загађења су и локалне власти прогласиле узбуну.

Слике Сарајева из јануара 2020. године обишле су свет, а многе су на друштвеним мрежама подсетиле и на чувену епизоду Надреалиста, снимљену пре три деценије.

Нездраво шефе, ненормално нездраво. Магла, нисам могао проћ, птице пјешке иду шефе, веруј ми!

Фикција је пратила реалност у којој се чини се неретко више бринуло о другим стварима него о очигледном. 

30 година касније, у БиХ, и даље се прича о статусу народа и ентитета. Загадјење је, ипак, много старија тема.

„Мени је дивота кад се ја ујутру пробудим и добијем стотине порука на ове Фејсбуке са овим скечевима надреалиста, које смо ми правили пре 30 година. Ми смо хтели на неки матафорички начин да покажемо људима да је сама планета дио нашех екосистема, односно да смо ми дио планете, а не дио тих ситних ствари које су се звала република, данас се зову државе и ЕУ и чуда“, рекао је др Неле Карајлић.

Магла у Сарајеву није прекрила друге теме Надреалиста - немаштину, бесмисао рата, односе међу народима.

„Занимљиво је то како су медији данас ти који су гладни информација. Па ако нема ништа паметније, онда ајде загађење дође на ред. Немогуће да није било загађења исто овако пре 30,35 година. Тим прије што се прије 35 година радило много више фабрика, него данас. Не може једно домаћинство у Раковици, да загади онолико колико су загађивале силне фабрике око Београда, исто тако и у Сарајеву“, истакао је Карајлић.

Има података да је Сарајево 60-их година било десет пута загађеније него данас. Ипак, од почетка јануара Београд и Сарајево се смењују на трону најзагађенијих престоница Европе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво