Мушмула – воће мистичних моћи

Потиче из југозападне Азије и југоисточне Европе. У регији Каспијског језера, односно северног Ирана, узгаја се око три хиљаде година. У Грчку је донесена око 700. године п. н. е., а у Рим око 200. године п. н. е.

Воће које је неправедно запостављено, а због својих лековитих својстава користи се већ хиљаду година. Увођењем "помодног" воћа, поврћа и зачина, заборавили смо мушмулу.

Користе се листови, кора, цветови, семенке и зрео плод мушмуле. Плодови су одличан лаксатив и диуретик, смирују упалу слузокоже желуца. Пектин који се налази у овом воћу помаже у снижавању холестерола, зауставља крварења, побољшава вид и благотворно делује на кожу и косу.

У народној медицини кора мушмуле користи се за лечење маларије, а ова биљка распрострањена је широм света. Подноси температуре и до 36 степени испод нуле.

Иако релативно добро подноси сушу, топла медитеранска клима није погодна за узгајање ове биљке.

Постоји четрдесет до педесет врста које се међусобно разликују по величини и облику плода и по количини семенки у плоду.

Плодови су врло укусни, киселкасто-слаткасти. Сазревају од друге половине октобра до краја децембра. Богати су различитим минералним солима, пектинима, органским киселинама и витаминима, који благотворно делују на људски организам.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво