Дворски драгуљи, повеље и вредне слике у музеју „Метрополитен“

Између 1550. и 1750. године, готово свака краљевска породица у Европи поседовала је огромне колекције вредних и необичних предмета. Трошење новца на такве предмете и њихово јавно приказивање, сматрани су извором моћи. Музеј „Метрополитен“ у Њујорку, 25. новембра, отвара изложбу под називом „Наука и раскош дворова Европе“.

Многи племићи су сматрали да ће им поседовање скупоцених предмета омогућити посебан статус у друштву.

Предмети попут накита, вредних слика и намештаја, посебно су се приказивали на дворским забавама, које су биле карактеристичне за тај период.

Међу предметима које ће посетиоци моћи да виде је и познати „дрезденски зелени драгуљ“ – дијамант који има 41 карат и никад није брушен.

Изложба у „Метрополитену“ заправо истражује сложене начине на које су неуобичајене ствари сакупљане.

Изложено је око 170 предмета укључујући сатове, аутомате, намештај, музичке инструменте, накит, слике, скулптуре, штампана и писана документа из 50 збирки широм света.

Посетиоци ће моћи да открију и виде и чудесне иновације које су привлачиле и одушевиле чула у прошлости, баш као што технологија двадесет првог века држи нашу пажњу данас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво