Тужба за „Фортнајт“ – игрицу која изазива зависност као кокаин

Родитељи дечакâ од 10 и 15 година одлучили су да туже „Епик гејмс“ због најпопуларније игрице „Фортнајт“ јер изазива зависност. Адвокатска канцеларија „Калекс легал“ из Монтреала, која заступа дечаке, игрицу „Фортнајт“ упоређује с кокаином и наводи како подстиче лучење допамина у мозгу рањивих младих људи који зато постају зависни од играња, преноси Си-Би-Си.

Адвокат Алесандра Еспозито Чартранд сматра да има довољно доказа за покретање случаја. Позвала је родитеље који мисле исто да се придруже.

Захтев за одобрење колективне тужбе против „Eпик гејмса“ предат је суду у Монтреалу, а ослања се на случај Quebec Superior Court из 2015. године, у коме је пресуђено да су дуванске компаније криве јер нису упозориле своје потрошаче на опасности од пушења.

Према речима адвокатске канцеларије "Чартранд", „Епик гејмс“ је уз помоћ тима психолога игрицу учинио опасно зависном код играча и такву су је пласирали на тржиште, с циљем да привуку што више деце. Када нешто изазива зависност, дужност је компаније да о томе обавести кориснике, што су у овој компанији наводно пропустили. 

Тако родитељи који су одлучили да туже Фортнајт никада својој деци не би дозволили да га играју да су знали за могуће последице, односно да изазива зависност.

У условима коришћења на које пристају сви играчи Фортнајта, „Eпик гејмс“ је пробао да се делимично заштити од пристиглих оптужби, али у „Калекс легалу“ сматрају како то у Квебеку неће значити ништа због закона који обавезује компаније да о потенцијалним ризицима својих производа обавесте кориснике. Из Гејмса се још нису огласили поводом случаја.

Могуће је да ће се још оваквих тужби појавити и у другим деловима света. За то време "Фортнајт бетл ројал" је и даље бесплатан и једна је од најпопуларнијих игара на свету, сa више од 125 милиона играча.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво