Кад је свадба у Црвеном крсту, поклони иду угроженима

Млади пар из Сарајева Ријад и Татјана Мерџанић изненадили су планом за своје венчање и најближе. Свадбу су организовали у просторијама Црвеног крста и замолили сватове да уместо поклона и цвећа, спакују пакете за помоћ социјално угроженима.

Младенци Ријад и Татјана и њихови гости уручили су пакете за 62 породице волонтерима кухиње за поделу топлих оброка. Како кажу, на ово их је инспирисао рад људи из ове организације.

Нису желели да овом придају велики значај, али радују се ако ово неком може бити инспирација да учини добро дело.

Зашто је овај догађај толико необичан?

„Модерно је да су свадбе лепе и велике, групне у луксузним хотелима. Могло би да постане нова мода да свадбе имају и хумани аспект да се просто људима који немају дâ нека радост да се и они радују и шаљу позитивну енергију“, објашњава психолошкиња Вања Говорко Бешић.

Многи паровисматрају да је свадба успешна само ако је луксузна. Ораганизатори венчања кажу да су захтеви разноврсни и да се планирани буџет углавном прекорачи.

„Имали смо од захтева да смо у једном дану имали заказано грађанско венчање, тј. прославу венчања у Риму, а грађанско је из неких административних разлога морало бити у Београду. У истом дану смо имали грађанско венчање и приватним авионом стигли на другу дестинацију и обавили све што је неопходно“, прича фотограф и организатор венчања Драган Петровић.

Гордана Зорић, матичар у пензији, венчавала је парове на разним луксузним и необичним локацијама, али, како каже, било је и оних парова који своје госте нису желели да излажу трошку.

„Замолили су да сви гости буду у белом јер сви имамо беле мајице, беле панталоне па да се људи не троше и не доносе поклоне. То је исто један вид хуманости, јер код нас, знате, када вас позову на свадбу ви прво помислите – шта ћу да обучем, а друго – колико ћу да ставим у коверат или купим поклон“, истакла је Зорићева.

Нема рецепта нити препоруке. Када славимо најважније догађаје у животу, сви имамо своје жеље и виђења. Ипак, неоспорно је да је срећа једина ствар која се дељењем увећава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво