Годину и по се не помера са места где му је газда погинуо

Сви знају за причу о јапанској акити Хачику, који је годинама чекао свог покојног газду да се врати са посла. Да Хачико није усамљен пример псеће лојалности, показао је још пас 40-годишњег Хариса из грчког места Нафпактоса.

Харис је погинуо 9. новембра 2017. године у саобраћајној несрећи када се сударио са мешалицом на путу. Локалну заједницу је вест посебно потресла јер је његов брат пар година раније такође изгубио живот у саобраћајној несрећи.

Не зна се тачно како је његов љубимац пронашао пут до места погибје његовог газде, које је удаљено око 12 километара од његовог дома у Нафпактосу, али одбија да га напусти.

Упркос бројним покушајима да га склоне и удоме, Харисов најбољи пријатељ се стално враћа на место где је његов газда погинуо.

Локални становници одустали су од покушаја да га удоме, већ су му направили малу кућу да има где да се склони, а редовно му доносе храну и воду.

Прозвали су га „грчки Хачико“ по познатој јапанској Акити са станице Шибуја.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. јул 2019, 23:22) - Мизантроп Молијеровског типа [нерегистровани]

За овог овде Антимолијера у коментарима, ипак не превише грубо

Антропоцентризам - тежак и по цео свет погубан егоцентризам читаве једне врсте. Прво је био земљоцентризам, потом хелиоцентризам и тако даље. Како заискри способност појединаца да се издигну изнад врсте и саопште свету да човек није центар ничега, штавише да је све ближе периферији, тако бивају рашчеречени на овај или онај начин. Ви то сада радите онима који своје "пријатеље" траже међу нпр. животињама и - ако сте икада у ишта веровали - верујте да их и налазе, и то много чешће и успешније него "људски пријатељи" и да су то пријатељства и љубави које људски "пријатељи" не могу ни да појме ни да претпоставите. Нажалост, огроман број припадника ове најумишљеније и групној шизофренији склоне - самим тим и најопасније - врсте и даље живи у племенском менталитету рода, крви, тла и наследног права које потпирују попови, разне библије, политичари и други и њихови "радови". Да ли можете више да изађете из тих својих пећина где све подређујете људској врсти? Хоћете ли више се осврнути око себе и уочити да на овом свету има толико других ствари које са човеком немају ама баш никакве везе - сем што их он уништава. Ти ваши "пријатељи" нису ништа друго до два или више медиокритета исте врсте повезана одређеним интересом који се у неком тренутку нађе на одређеној тачки штапа где се ови задесе. Поготово хвалисање пријатељима и ругање онима који се не скривају међ људе доказ је заосталости појединца и несигурности у самог себе. Може бити да они који с неарзумевањем коментаришу овакав концепт немају капацитета да га разумеју па се ругају из незнања, али брзо схвате јер кретање по штапу иде брзо па док се окренеш - нема пријатеља, а и то што је остало везано је само узајамном зависношћу од интереса увијеног у обланду баналности и рутине празне свакодневице. Бојим се да не доживиш да те ти "сјајни пријатељи" у које се кунеш не откаче још за живота, док овог несрећника из чланка његов пријатељ пас чува и у смрти. Људска врста је оманула да открије и пригрли ту суштину разноликости и избора, иако има капацитета за то. Зар не схватате да су највећи мизантропи заправо највећи "филантропи" јер знајући за каква врсна дела капацитете има гледају како људска врста сатире све пред собом и да је суштинска мизантропија изневерена, огорчена, разочарана филантропија?

(понедељак, 22. јул 2019, 21:55) - Томислав Штутгарт [нерегистровани]

@Пријатељство

У праву сте драги Раде и хвала
РТС-у на овом прилогу кроз Сузе
га читам. С'пријатељским поздравом
од Томислава из Штутгарта

(понедељак, 22. јул 2019, 21:35) - anonymous [нерегистровани]

Hachiko

Ako je pas naj bolji čovekov prijatelj,onda se isti taj čovek treba zapitati kakav je on čovek?
"Budimo ljudi.

(понедељак, 22. јул 2019, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Stop mizantropiji

To što prethodni komentarori nisu pronašli sjajne prijatelje među drugim ljudskim bićima je pre problem do njih.

(понедељак, 22. јул 2019, 16:35) - anonymous [нерегистровани]

Godinu dana se ne pomera

Ni jedan covek na svetu ne moze da bude prijatelj kao Pas. Strasno godinu dana sedi i ceka sviga Gazdu

(понедељак, 22. јул 2019, 13:45) - Rade [нерегистровани]

prijateljstvo

Covek nemoze nikad biti prijatelj kao pas. To zna ceo svet.