Мистериозна подземна грађевина најстарија црква у Русији

Скривен испод тврђаве Нарин-Кала у Дербенту на југу Русије лежи подземна грађевина чија сврха је деценијама била мистерија, али је сада захваљујући новим техникама скенирања утврђено да се ради о цркви.

Помоћу технологије која се користи у нуклеарној физици, познатој као мионска радиографија, стручњаци су успели да скенирају подземну структуру и графички направе њену реплику.

Користећи технику којом су скениране и неке египатске пирамиде, научни тим утврдио је да се ради о великој цркви. У ствари, могла би да буде и најстарија црква у Русији, јер датира из периода око 300 године.

Све до сада, археолози су били подељени око тога да ли је подземна грађевина црква, резервоар за воду или можда зороастријански храм.

„Необична грађевина има облик крста, чији су кракови уперени на четири стране света. Један крак је два метра дужи од осталих“, каже физичарка Наталија Полукина са руског Националног универзитета за науку и технологију.

Научници не смеју да копају испод тврђаве Нарин-Кала јер је се налази под заштитом Унеска, па су због тога провели четири месеца скенирајући унутрашње димензије грађевине.

Висока је 11 метара, на страница на оси север-југ дугачка је 15 метара, док је друга оса два метра краћа. Купола се налази на централном месту где се две осе пресецају.

Локалитет је често сматран резервоаром за воду и вероватно је у ту сврху и коришћен током 17. и 18. века.

„Било ми је веома чудно да се ова грађевина сматра резервоаром за воду. У истој тврђави има слична подземна структура око 10 метара дубока, која заиста то и јесте. Међутим, археолози који су је испитивали кажу да се током градње налазила на површини и стајала на највишој тачки Нарин-Кале. Нема логике ставити танк за воду на површину и то на највишу тачку“, истиче Полукина.

Научници сада сматрају да је грађевина закопана када је Сасанидско царство око 700. године заузело Дербент, који је био стратешки важна тачка на трговачким путевима између Европе и Блиског истока.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво