Експедиција ,,Комсомолец“ – радијација ,,на махове“ руске подморнице потопљене пре три деценије

После пожара на руској истраживачкој нуклеарној подморници стижу вести о још једном удесу, али пре 30 година. Норвешки истраживачки брод Агенције за радијацију и нуклеарну безбедност стигао је до олупине руске нуклеарне подморнице потонуле у Баренцовом мору 1989. године. Заједнички норвешко-руски тим ће покушати да утврди стање нуклеарног реактора, јер су норвешки истраживачи открили повећан ниво радиоактивности у зони око олупине и морају да открију да ли подморница испушта радиоактивне материје.

Нуклеарна подморница ,,Комсомолец" потонула је пре 30 година у Баренцовом мору северно од Норвешке.

То је била борбена подморница, тада првокласна, а потонула је услед пожара који је избио у машинској сали на првом оперативном задатку.

У њој још постоји читав атомски реактор и две нуклеарне бојеве главе.

Норвешка је открила повећану концентрацију радиоактивног цезијума-137 око олупине, али је наведено да се ти нивои једва региструју и да не представљају опасност за норвешко копно.

,,Мерења показују да радијација избија на махове. Добијемо два позитивна теста, па један негативан, и тако у круг. Мислим да је то због океанских струја које прелазе преко вентилационих отвора. Сад ћемо камерама пратити тај радиоактивни облак у води, па ћемо смислити шта ћемо даље", рекла је Хилде Елисе Хелда, шеф експедиције Норвешког поморског института.

,,Комсомолец" лежи на дубини од чак 1.700 метара, што је све до сада приступ чинило немогућим. Сада, на основу ових снимака са малих подморница на даљинско управљање, заједнички норвешко-руски тим ће пробати да уђе у подморницу, испита стање реактора и атомских бојевих глава, и смисли како да се то извади са морског дна.

Иначе, по избијању пожара подморница је успела да изрони, на површини је била пет сати пре него што је потонула.

Од 64 члана посаде, свега четворица су погинула услед дима и ватре, али је још 38 морнара умрло у леденим водама пре него што су дошли спасиоци.

Сам удес се дуго водио као државна тајна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво