После 30 година, 82-годишња Кинескиња поново језди небом

Лако је замислити живот 80-годишњака и лако би било закључити да у том добу живот не доноси много авантура. Али једна бака пилот из Кине одлучила је да у деветој деценији живота поново вози авион. После 30 година у пензији још једном се посветила учењу и својој професији.

На аеродрому Шифоси у Пекингу, Мијао Сијаохонг остварила је свој сан. Осамдесетдвогодишња бака винула се у небо и поставила рекорд у кинеској индустрији авијације. А можда и шире.

„Уопште нисам била нервозна. Разговарала сам са својим тренером о томе како да се носим са хитним случајевима као што је приземљивање ако мотор престане да ради. После свих тих припрема, била сам веома самоуверена“, рекла је Мијао Сијаохонг, пилот у пензији, након што се поново отиснула у висине.

„Када сам била на небу, све је било тако мирно: дивне реке и планине испод, плаво небо изнад. Све је било јако мирно и била сам срећна због бескрајног неба. Нисам могла да не мислим о својој домовини, када сам била високо узвикнула сам: Твоја ћерка је опет овде, домовино! Осамдесетдвогодишња Мијао је опет овде!“, испричала је узбуђена Мијао након слетања.

Авион је слетео на писту безбедно након 40 минута вожње и неколико изведених маневара.

„Успела сам! Успела сам! Осећала сам се јако снажно током полетања и током читаве вожње. Моје срце куца нормално. Способна сам да летим. Ово је сјајно!“, рекла је времешна Кинескиња не скривајући радост. 

Три деценије на задатку 

Прва група од 14 жена у Кини почела је да се обучава за пилоте 1951. године. Пет година касније и Мијао се прикључила војсци и изборила место у ратном ваздухопловству, пролазећи стрикне процедуре и обуке.

Почела је да лети када је дипломирала у школи летења 1968. године. Наредних 30 година, Мијао је летела око 5.000 сати и обавила многе важне мисије, укључујући транспорт и спасавање у хитним случајевима.

Пензионисала се 1989. године, али њен ентузијазам за летењем никада није отишао у пензију. Пламен у њој се разбуктао поново када је нешто видела у новинама.

„Прочитала сам да је 81-годишња Американка пилот изводила акробације и победила на такмичењу. Осетила сам неки ентузијазам. Питала сам себе: Ако може 81-годишња Американка да лети, зашто не бих могла и јa?“, објаснила је Мијао.

Од тага Мијао и њен супруг прикупљају материјале о кинеским и страним женама пилотима. У исто време, она је вежбала и припермала се за лет.

„Неки људи нису могли да је разумеју. Она је желела да се поново окуша на небу. Одбила је да се повуче у тим годинама. Желела је да се избори са собом, са својим егом. Нисам могао да је спречим. Подржао сам је да оствари свој сан“, каже Хе Сијаоминг, супруг Мијао Сијаохонг.

Прича Мијао Сијаохонг постала је веома читана на интернету, где су је људи прозвали снажном баком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво