Медаље за пиротски качкаваљ и пеглану кобасицу

На 86. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду произвођачи хране из Пирота освојили су 15 награда. Највише оцене за квалитет добили су традиционални пиротски специјалитети - качкаваљ и пеглана кобасица.

Вековима се процес производње није променио. Качкаваљ се прави ручно у корпи од лесковог прућа. Квалитет достојан Велике златне медаље.

„Та врхунска сировина бива под будним оком наставника, помоћних наставника, радника у радионици и младих ученика жељних знања, преточена у жуто злато – пиротски качкаваљ. Због тога он и јесте квалитетан, врхунски производ, деликатес, понос нашег града и наше школе“, каже Ненад Ђорђевић, директор Млекарске школе.

Шампионски квалитет доказала је и пеглана кобасица, за коју Пироћанци кажу да је деликатес будућности.

„Ми се трудимо да спојимо традицију са технологијом и све то да ставимо у правне оквире. Следећи корак је заштита географског порекла да би се тачно знало на који начин се ради пеглана. Тако да ћемо отклонити и недостатке у изради пеглане кобасице“, објаснио је Далибор Тошић, произвођач пеглане кобасице.

За последњих седам година, Удружење предузетника из Пирота освојило је 80 медаља на пољопривредном сајму у Новом Саду. Ова године су најуспешнији.

Верољуб Михајловић, секретар удружења предузетника каже да за град значи много у делу побољшања привредне активности и повећања квалитета традиционалних производа са Старе планине.

Осим природних лепота и културног наслеђа туристе у Пирот највише привлачи храна.

„Пирот је добитник једне престижне европске награде 'Eden' за локалну гастрономију и туризам и то је још више отворило нашу дестинацију. Свакако је локална гастрономија јако битна, али и природни услови значајно утичу на сировине, односно производњу тих намирница“, истакао је Братислав Златков, директор Туристичке организације Пирот.

За десет година утростручен је број туриста који посећују Пирот. Тајна успеха је то што се туристички посленици руководе крилатицом: Само сит туриста је задовољан туриста.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво