Кинези отпочели одбројавање до Зимских олимпијских игара

Свет још памти Летње олимпијске игре у Пекингу 2008. године, а кинеска престоница се сада увелико припрема и за Зимске олимпијске игре 2022. године. Званично је почело одбројавање до почетка Зимских и Параолимпијских игара у Пекингу.

Протеклог викенда одржане су две церемоније одбројавања 1.000 дана до почетка Игара, које ће бити одржане у Пекингу и суседном граду Џангђијакоу.

Одбројавање у Пекингу је почело из чувеног Олимпијског парка, где су пре нешто више од 10 година почеле Летње олимпијске игре. Хиљаду дана до Зимских игара одбројаваће се на хиљаду квадрата великом ЛЕД екрану, постављеном између четвртог и седмог спрата торња „Линглонг“ у Олимпијском парку.

„Припремни радови постижу позитивне резултате. Изградња објеката и инфраструктуре се убрзава, а напредују и организација догађаја и услуга. Такође, убрзава се промовисање зимских спортова, и људи активно учествују и подржавају припрему Зимских олимпијских игара“, наглашава градоначелник Пекинга, Чен Ђининг.

Церемонија почетка одбројавања одржана је у суботу и у Џангђијакоу, граду северозападно од Пекинга, у ком ће такође бити одржана поједина такмичења.

За тако велике догађаје као што су Олимпијске игре потребан је и велики број волонтера. За ове Игре биће их скоро 40.000. На церемонији почетка одбројавања објављено је да почиње регрутација волонтера.

Планира се 27.000 волонтера за Олимпијске и 12.000 волонтера за Параолимпијске игре. Обука почиње већ крајем ове године. Волонтери ће имати прилику да помогну у организацији такмичења, да помажу посетиоцима и медијима.

„Част ми је јер волонтирање на спортским догађајима не користи само нама. Желим да допринесем Олимпијским играма“, каже волонтер Џао Жуиџе.

Припремају се и лекари. Чак 200 припадника пажљиво одабраног медицинског особља ових дана учи да скија.

Још 2015. када је Пекинг изабран за домаћина ЗОИ, почели су инфраструктурни радови: изградња ски-стаза, хала, саобраћајница. Све би требало да буде завршено и отворено 4. фебруара 2022. године, а организатори тврде да за сада све иде по плану.

Један од пројеката је и Национална хала за брзо клизање, која ће се простирати на 80.000 квадрата и моћи да прими 12.000 људи.

Национални водени центар, познат као Водена коцка, кључни објекат који је саграђен за Летње игре 2008, биће претворен у арену за карлинг.

До сада је завршено више од половине Националног центра за скијање. Тамо ће бити одржана такмичења боба и скелетона. Такође, изграђено је и више од половине Националног центра за алпско скијање.

„До октобра ће бити потпуно спреман за пробна такмичења. До тада ће бити комплетиране стазе, систем за оснежавање и жичаре, као и повезани путеви“, објашњава Лију Лифенг, заменик директора Одељења за изградњу објеката за ЗОИ.

Осим објеката за такмичења, ради се и на брзој железничкој линији која повезује кључне објекте у Пекингу. Кад буде отворена крајем године, пут између најудаљенијих тачака биће скраћен са четири на један сат.

Када 2022. године буду одржане Зимске олимпијске игре у Пекингу, кинеска престоница ће постати први град домаћин и зимских и летњих игара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво