И паркет у Спиртиној кући рестаурира се веома пажљиво

Да ли ће бити испуњено обећање надлежних и да ли ће после 17 година бити обновљена и отворена једна од најстаријих и најлепших кућа у Земуну - Завичајни музеј?

Јединствени паркет из Спиртине куће биће исти као онај постављен 1855. године. Рестаурација чувеног паркета донетог из Белгије почела је прошле године и трајаће до јула следеће, када ће Спиртина кућа бити поново отворена за посетиоце.

Колико је обнова захтевна показује сама структура паркета. Прављен је ручно од чак осам врста дрвета и покривао је 150 квадратних метара.

„Самим својим карактеристикама и начином првобитним како је паркет интерзиран и паркет је просто другачији слог него овај који ми данас знамо и који је праволинијски. Ради се о нечему што личи на слагалицу, где је у сегментима, делови су недостајући, потребно је ревитализовати све фурнире којима је тај пркет и обложен. Тос у мала уметничка дела у дрвету“, објашњава Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда.

До сада је, каже Медаковићева, санирана влага, сређени су депои у подруму, а тренутно се мењају водоводне цеви и поплочава улаз у зграду. Ради се и у музеју.

„У самом простору на ентеријерским радовима, од паркета надаље се ради на инсталацији грејања где се грејна тела измештају и стављају у простор који неће бити видан на начин на који је то до сада био. Ради се веома пажљиво реконструкција јер су аутентичне тапете у простору куће где се посебним техникама и не на лицу места неки делови парапета, али и цео паркет третирају“, нагласила је Медаковићева.

Ово је била кућа богате породице Спирта, цинцарског порекла, а захваљујући новцу добили су и племићку титулу и грб. Од целог богатства чувене фамилије из Земуна остала је једна кристална чаша.

Здање у Земуну проглашено је спомеником културе 1965. године. Следеће године, после скоро две деценије, поново ће отворити своја врата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво