Минерална вода која је извајала аранђеловачки крајолик

На непуних 80 километара од Београда, у Аранђеловцу, налазе се бисери Шумадије, Рисовачка пећина, за коју се сматра да је једна од пет пећина на Балкану у којој је живео прачовек неадерталац и Парк Буковичке бање, ремек дело које су заједно извајали природа и човек.

Делују импресивно и када на њих гледате са Букуље, са 696 метара надморске висине. Поглед са планинске осматрачнице, који посетиоцу пружа једнствен доживљај крајолика у срцу Шумадије, употпуњује пријатно априлско сунце.

У призору планинских букви које пролеће боји најлепшом нијансом зелене опчињава панормаски поглед са сликом ушушкане Рисовачке пећине коју је извајала минерална вода, и Парка Буковачке бање у којој су њена изворишта.

У Рисовачкој пећини, у којој је температура између девет и 14 степени Целзијуса, налази се и вештачко језерце у коме се мешају кишница и отопљен снег са водом која извире на дубинама од 600 до 800 метара.

У тунелу дужине 135 метара вода је извајала пећинске украсе у Снежној и Весниној соби.

Рисовача је откривена случајно 1953. године, када је и заштићена као археолошко налазиште.

Међу научницима је позната као подземни музеј палеолита, а због својих катрактеристика проглашена је за споменик природе прве категорије и културно добро од изузетног значаја.

У њој је нађено 8.500 фосилних остатака у просеку старих око 40.000 година, од којих су 5.000 фосилини остаци медведа.

Недалеко од Рисовачке пећине која је од укупно 1.500 пећина у Србији најбоље истажена као археолошко-палеонтолошко-спелеолошка станица, улази се у Парк Буковичке бање у коме је Специјална болница за рехабилитацију и Павиљон „Књаз Милош“ где се налази и најстарији извор.

Парк је и мини-ботаничка башта и највећа изложба скулптура на отвореном у свету. Легенда каже да је земљиште на коме је Парк Буковичка бања, које је било у приватном власништву, откупио кнез Милош Обреновић после 1848. године за два сребрна пиштоља.

Директор Специјалне болнице Слободна Продановић испричао је да је минерлна вода лековита, да је добра и за пиће и за купање, а да је прва анализа воде урађена 1836. године по наредни кнеза Милоша.

Лековита је за реуматске болести, али и обољења желуца и мокраћног система, а први писани подаци о њеној лековитости датирају још из 1811. године.

Павиљон „Књаз Милош“, у коме је давне 1908. била прва фабрика за флаширање минералне воде обновљен је 2015. године, а прошле године добио је престижну награду ЕУ за очување културног наслеђа, па је поводом тога приређена и изложба налепница минералне воде „Књаз Милош“ од 1960. до 2016. године.

За Аранђеловац познат по минералној води хидрогеолог Душан Андрејев каже да је компликоване и комплексне геолошке структуре: „Велики је изазов радити у Аранђеловцу као хидролог. Награда за труд и рад је лепа и популарна вода позната и код нас и у свету“.

Да би се вратила својим почецима и свом извору, компанија „Књаз Милош“ покренула је нову кампању „Понос је у нашој природи“ којом одаје призњање и поштовање природи из које „Књаз Милош“ годинама узима дарове које потом преноси генерацијама и генерацијама.

Пи-ар менаџерка компаније Милана Петровић рекла је да се „Књаз Милош“ вратио својим почецима и свом извору, јер је и он из природе, гранитних стена Букуље из чијих дубина црпи и своју препознатљиву газираност, аутенично освежавајућу моћ и своје благодати.

„Овај кутак планете у којем ми живимо, његова природа и особености снажно и значјано доприносе и нашем карактеру и духу, што нас испуњава осећањем поноса“, каже Петровићева.

„Књаз Милош“, нагласила је Петровићева, постајући својеврстан симбол породичне традиције заправо својим трајањем и кавлитетом преноси и причу о правим, породичним вредностима.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. апр 2019, 00:40) - anonymous [нерегистровани]

Крајолик

'тели сте рећи: пуцоглед?