Спектакуларна „Битка нација“ на Смедеревској тврђави

Светско првенство у националним историјским средњовековним борбама „Битка нација“, чији домаћин је први пут Србија и где ће учествовати представници више од 40 држава, одржава се од 2. до 5. маја, у Смедеревској тврђави.

У средњовековном здању Смедеревске тврђаве, посетиоци ће током четири дана, моћи да доживе доба средњег века и сазнају како су некада изгледале битке витезова. 

Светски спектакл се већ десет година одржава широм Европе, а Смедеревска тврђава, последња престоница српске средњовековне државе, која је сведок бурних историјских времена, ове године ће први пут у оквиру манифестације „Битка нација“ открити део тајни које скрива у својим зидинама.

Првог дана манифестације, публика ће моћи да погледа номинације, али и финалну групну борбу у оквиру које учествује по пет чланова из сваког тима, као и номинације за жене и такмичење у средњовековним костимима и оклопима. Потом се програм се сели на градски трг наступима група "The Rock", „Никола Чубрило Бенд“ и „Генерација 5“.

Извођење музичке групе "Spiritual Seasons" обележиће други дан „Битке народа“, када ће се одиграти номинације за мушкарце и жене, за индивидуалне борбе „један на један", али и за групне борбе, у којима учествује по пет чланова женског и по 12 чланова мушког тима.

Од индивидуалних двобоја до групних борби 

На градском тргу, у петак ће наступити групе „Фауст“, „Старе куке“ и „Ју група“. У суботу су номинације за мушке и женске индивидуалне двобоје "један на један", као и номинације за борбу против мушкараца.

Посетиоци тврђаве ће тог дана моћи да уживају и у номинацијама за мушкарце за групне борбе у којима учествује по 30 чланова тима, у номинацијама за жене које се боре „све против свих“, али и у борби витезова 15. века у пуном оклопу.

Дешавања на градском тргу ће обележити групе „Прљави Ромео“, „Алогија“ и „Ортодокс Келтс“.

Финални дан манифестације, публици ће приуштити завршне номинације за мушкарце и жене у индивидуалним борбама, у „про-фајтс“ категорији, као и номинације за мушкарце који учествују у групним борбама са по 150 чланова сваког тима.

На крају манифестације, осим доделе награда у различитим дисциплинама средњовековних борби, планиран је и концерт групе „Ирдорат“ из Белорусије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво