Добрила коначно у своме јату

Женка белоглавог супа, Добрила, после вишечасовног путовања, стигла је кући, у Резерват природе „Увац".

Прва прекогранична авантура, вишемесечни опоравак и збрињавање у Турској, за једногодишњу женку белоглавог супа, после успешно поднетог лета авионом и свих цариснких контрола, завршена је приземљењем у волијери матичне колоније на Увцу.

„На путу до куће синоћ је у Чачку имала и први ветеринарски преглед где је измерена, нахрањена, тако да је Добрила оправдала своје име које носи, каже Стево Радовановић, чувар Специјалног Резервата природе „Увац“.

Миливоје Ремовић, ветеринарски техничар, наглашава да је њихов основни циљ да птицу осамостале да се сама храни и да је што пре врате међу остале птице у Резервату.

Иако опорављена и моћна, са распоном крила од готово три метра, на поновни лет Добила ће морати да причека.

„То су њихови тинејџерски дани, до пете године када они лутају, док постају полно зрели. Е, после пет година, као и ми кад оснујемо породицу, придружују се свом јату и остају“, објашњава чувар Мићо Курћубић.

Добрилин опоравак и поновни лет у друштву родитеља, белоглавих супова, заштићене врсте, једне од највећих колонија чистача природе, биће под стручним надзором запослених у Резервату, али и турске телевизијске екипе која о њој снима филм.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво