Милион долара кенијском наставнику који 80 одсто плате даје ђацима

Награду за најбољег наставника на свету добио је кенијски учитељ и фрањевац Питер Табичи. Уз признање иде и милион долара, што ће он највероватније поново дати својим ђацима и школи у којој ради.

Табичи предаје математику и физику у кенијском селу Пвани, у школи која има један рачунар, лошу везу за интернетом и скоро 60 ђака на једног наставника, саопштила је фондација „Варки", која додељује награду.

„Сваки дан у Африци окренемо следећу страну и ново поглавље. Данас је нови дан. Ова награда није признање за мене, већ за све младе људе Африке“, истакао је Табичи.

Скоро сви његови ђаци потичу из сиромашних породица, а трећина су сирочићи или имају једног родитеља.

Посећујући интернет кафее, Табичи набавља нови образовни материјал онлајн, што му омогућава да се стално усавршава.

Уз Табичијево вођство, његови ученици се сада у оквиру школског научног клуба такмиче на националним и међународним такмичењима.

Тим математичара се квалификовао на престижни „Интелов“ Међународни сајам науке и инжењерства, који ће ове године бити одржан у Аризони.

Његови ученици су такође освојили награду британског Краљевског хемијског друштва, након што су помоћу локалних биљака успели да генеришу електричну енергију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво