Храна и модни трендови

Ако желите да будете у тренду, лако ћете се навићи на модне новитете које диктирају светски кулинари.

По ономе што све чешће бирају гости београдских ресторана, овали пуни роштиља, печења и салате више нису у моди. „Сен Жак“, лосос теријаки, карпачо од хоботнице, пене паста у сосу од вргања, тиквица и шафрана само су неки од назива јела која су на менију.

Мале порције на великим тањирима, маштовито декорисане. Амерички и енглески кувари диктирају величину порција, Италијани и Французи изглед.

Љуто, слано, презачињено дефинитивно није у моди.

„Ми морамо да пратимо ту моду, коју диктирају европски ресторани и да пратимо те трендове. Последњих година риба и вегетаријанска исхрана је нешто што полако узима маха и код нас“, истиче власник ресторана Никола Димитријевић.

Сваки ресторан који држи до репутације врло брзо прихвата светске модне диктате. Жеље гостију све чешће утичу на одлуку власника ресторана да се у јеловнику нађу нова јела.

„Кад се определите како ће изгледати јеловник, самим тим знате и како ће изгледати ти тањири које сервирате. Салата, дезерт и, наравно, то је нешто што је данас врло једноставно пратити, шта је данас у Паризу, Берлину, Лондону популарно“, додаје Димитријевић.

Бургер од цвекле са пасуљем или од шитаки печурака и хељдиног брашна уз салату са сусамом, преливен слатким сосом омиљено је јело Новака и Јелене Ђоковић, прича нам Александра Мачек, власница вегетаријанског ресторана.

„Већина наших гостију и нису вегетаријанци, али су већ довољно убеђени да је наша храна довољно заситна и забавна и репрезентативна да уживају у њој“, објашњава Александра. 

Рамен супа, мексичке тортиље, едамаме радо бирају не само Београђани већ и бројни музичари Ник Кејв, Мартин Гор, амбасадори Француске и Грчке у Београду. Ипак, није реткост да се посетиоци разочарају када им кажу да овде нема ћевапа и пљескавица.

Друштвене мреже преплављене су саветима о томе које поврће и воће брзо обнављају имунитет, које семенке чисте крвне судове, јетру, регулишу пробаву. Најбољи су, кажу, свежи или блендирани. Месо није здраво.

Весна Зечевић, нутрициониста, наглашава да се све више прибегава врсти хране из страних кухиња и често се иде у крајност.

„Конзумирају огромне количине воћа и поврћа, али не у виду изворне хране што је један од основних принципа правилне исхране. Свака неизбалансираност, сваки вишак или мањак доводи до неких нуспојава у организму, односно организам ће то трпети једно извесно време, а онда ће, наравно, долазити до реакција“, наглашава нутриционисткиња.

Ако желите да будете у тренду, лако ћете се навићи на модне новитете које диктирају светски кулинари. Ипак, оно по чему је српска кухиња препознатљива никада неће изаћи из моде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво