Култ чаја у Кини – од плантаже до шољице

У Кини постоји традиција испијања чаја више од 4.000 година. Чај је толико важан за Кину да је створена јединствена култура и култ чаја. Све почиње на плантажама чајева. Сељаци у југозападној кинеској провинцији Гуиџоу ових дана беру прве овогодишње листове пролећног чаја. Због чега је ове године берба почела раније, колико се убере по сезони, а колико заради?

Посебна клима и географски положај, чисто небо и земља, овде дају не само добар, већ и први чај у читавој Гуиџоу провинцији, због чега област Пингтанг називају „првом шољом пролећног чаја“.

Убрани листови проћи ће читав процес припреме пре него што буду спремни за паковање.

Према локалним обичајима, прву шољу пролећног чаја проба најстарији и најугледнији мештанин села, који суди о квалитету.

Стручњак за чајеве Су Џихуа наглашава да чај из Гуиџоуа није загађен и да је безбедан: „Радије чувамо дивљу траву него што користимо хербициде да је уништимо. Коришћење хемијског ђубрива или пестицида код нас је строго забрањено. Ако желите да направите велики посао, морате да обезбедите да ваш чај буде безбедан и чист“.

Последњих година расте популарност чаја у Гуиџоуу, али расте и продаја. Године 2016. продато је око 900 тона пингтанг чаја, а прошле године 1.900 тона. Очекује се да овогодишња продаја премаши 3.000 тона, што је вредност око пола милијарде јуана, односно 75 милиона долара. Паралелно, расту и приходи локалним сељанима, јер сезона брања доноси шансу за запошљавање.

„Моја кућа је у близини. Ово је други дан како долазим да берем чај. Могу да сакупим око четири килограма сваког дана и зарадим око 200 јуана, што је веома задовољавајуће“, каже мештанка берачица чаја Фу Џенгсију.

У области Ћинглунг индустрија чаја је највећи савезник у борби против сиромаштва и од ње живи 80.000 мештана, укључујући и око 22.000 сиромашних.

„У нашој области око 8.100 хектара је под чајем, 5.700 хектара нам доноси профит. Прошле године смо произвели више од 5.820 тона сувог чаја, што је вредно око 38 милиона долара. Како расте потражња за пролећним чајем, дајемо све од себе да достигнемо 45 милиона долара ове године“, објаснио је Лиу Веилан, заменик директора „Ћинглонг индустрије чаја“.

Раст температуре у рано пролеће широм Кине допринео је расту тржишта чаја. Сунце је такође извело љубитеље чаја, а то јесте већина Кинеза, на неку од специјализованих пијаца широм земље.

„Купујем сваког дана око пола килограма, када је време лепо и чај има добар укус“, рекао је један од купаца Лин Баофа.

Најбоље време за почетак брања пролећног чаја је око Ћингмин фестивала, између 4. и 6. априла сваке године и обично траје два месеца.  

Берба чајева почела је месец дана раније ове године због топлог времена. Рани пролећни листови чаја нису привлачни инсектима, па су на тржишту још траженији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво