Њиховом носу ништа не промиче

Када се енергија пса и друге његове способности уз тренинг и искуство цариника искористе за заједничку добит нашим цариницима однедавно помажу и добро обучени пси за откривање цигарета, дроге, скривеног новца. Последњих година у појединим земљама незаменљиви су у раду полиције, војске и царине. А самим цариницима олакшавају посао.

Загребаће, али неће оштетити хаубу, а цариника ће усмерити на место где су скривене цигарете. Недавно је у аутобусу на међународној линији открио скривене боксове, више од стотину.

„Цигарете су биле у крову, тачније у клима-уређају. Дим је вукао горе, пас је лако скочио, наша Хера је реаговала“, објашњава Раде Кнежевић, помоћник директора Управе царина.

„Пса сам пустио у аутобус, два пута се попела на седиште, дизала се горе и главом ми давала знак“, наводи цариник Дејан Стојановић.

Није ни чудно. Белгијски овчар малиноа дар је познате компаније за производњу цигарета, обучен код колега цариника из Румуније. Да пронађе цигарете на основу дима.

Неће кидисати на трафику, паклицу у џепу, већ на количине које се шверцују преко границе. Чамцем, авионом, аутобусом, где год га доведу или га цариник малим невидљивим покретом, тихим сигналом усмери.

Тачније, на место сумњиво и царини.

„Постоје природне околности које утичу на њен рад, али наши момци су научили како да превазиђу те препреке, као што је на границама киша, ветар у ком смеру дува, како да се поставе, приђу камиону. И нема успеха без цариника водича који препознаје сумњиво возило или особу на основу службених података или на основу правца кретања. Пас је ту да пронађе плен. Тиме задовољи власника и заслужи награду и све то кроз игру, јер нема тешких команди. Откриће и готовину, тачније недозвољен пренос кеша, на основу мастила“, истиче Раде Кнежевић, помоћник директора Управе царина.

Количина мастила мора да буде већа количина новца, више од 10.000 евра, колико без знања цариника и не сме да се изнесе.

Изузетна енергија, огромна жеља за радом и нагон за пленом чине белгијског овчара и лабрадоре незаменљивим у уличној заштити, а последњих година и у раду царине, војске и полиције.

На царинској испостави у Суботици открива дрогу, а проналазе оно за шта су обучени – експлозив, људе бегунце, мигранте. Живе и раде код цариника водича, чувају му и кућу, породицу, користе и службени аутомобил.

Заслужили су. Вукашин Симин већ гаји петомесечно штене, а припремаће га за откривање дроге, па ће два пута видети и Француску. Мафију у појединим земљама већ су насмрт преплашили, знају за њих, али не знају место где ће се појавити. Нема територије или кутка који не могу омирисати, само ако су их томе учили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво