Четири хиљаде година стари термитњаци се виде из свемира

У североисточном Бразилу откривена је огромна мрежа термитњака, која покрива површину величине Велике Британије.

Како се наводи у истраживању објављеном у листу Карент бајолоџи (Current Biology), мрежа правилно распоређених термитњака датира од пре 4.000 година и прекрива површину од 230.000 километара квадратних у претежно неистраженом региону североисточног Бразила.

Термитњаци, високи два и по метра и пречника девет метара, грађени су и надограђивани хиљадама година. За њихово стварање одговорни су термити врсте Syntermes dirus, чији војници спадају у неке од највећих термита на свету, а локална амазонска племена их често користе као храну.

Живе под земљом и ноћу се хране мртвим лишћем са шумског пода. Слепи су, попут већине термита, али су војници веома агресивни и својим угризом могу да пробију људску кожу.

Стивен Мартин, вођа истраживања и ентомолог на Универзитету у Салфорду, каже да је мрежа тунела грађена тако да се врло лако могу прокопати мале и привремене вертикалне гране које избијају на површину и које омогућавају термитима да прикупљају храну близу њих. Тако су сигурнији од предатора, јер могу брзо да се врате у безбедне тунеле.

Ови термити се искључиво хране мртвим лишћем које отпада са катинга вегетације, која је карактеристична за тај регион и чије лишће пада једном годишње, па је мрежа тунела кључна да стигну и што пре прикупе лишће са великих површина.

„Само замислите да су супермаркети отворени један дан годишње. Они који би могли брзо да прелазе велике раздаљине накупили би највише хране и имали највећу шансу да преживе“, објаснио је Мартин.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво