Пушкинова медаља – не само за писце већ и за глумце

Одјекнула је вест да је српски глумац Милош Биковић добитник Пушкинове медеље за допринос руској култури. Биковићу ће медаљу, на данашњој свечаности у Кремљу, уручити лично руски председник Владимир Путин. Екипа РТС-а истраживала је колико је значајна медаља која носи име руског песника и ко је њоме већ одликован.

Добрица Ћосић, митрополит Амфилохије, новинар Бранко Влаховић, већ су добили награду. Пушкиново одличје од данас ће поседовати и глумац Милош Биковић.

„Посебно ми је част што ће ми Путин лично уручити ту награду. Мислим да је то дивна ствар и нисам је очекивао зато што се обично додељује старијим људима и oнима који су на некој важној функцији и председницима“, рекао је прослављени српски глумац.

Медаља Пушкина додељује се за заслуге у области културе, просвете, друштвених наука, литературе и уметности. Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин објашњава да је то једно од малобројних признања које у Русији могу добити странци.

„Ретки су људи који добијају такве награде. Медаљу Пушкина у просеку добија 20-30 особа годишње. У Москви су одлучили да се Милош Биковић позове на најпрестижнију церемонију и то на диван празник, Дан народног јединства“, нагласио је Чепурин.

Биковић је за кратко време у Русији постао права филмска звезда. А захваљујући овом одликовању Србију је ставио у фокус руске културне јавности.

„Културни односи између наше две земље су увек били у другом плану у односу на политичке. Ми смо овде некако увек у позицији да се овде дешавају разне ствари и култура се гурне у други план. Ова медаља управо истиче културне везе две земље. Путин доноси одлуку о тој медаљи, али није увек он тај који прикачи на ревер медаљу некоме“, истиче главна и одговорна уредница Спутњика Љубинка Милинчић.

То што ће Биковића лично одликовати руски председник даје додатно на значају признању које носи име омиљеног руског песника.

„Руси имају обичај да кажу: 'Пушкин је наше све'. Пушкин је симбол свега руског у култури. Пушкин је песник о коме сви Руси знају све и о коме ћете, да зауставите Руса и кажете рецитуј ми Пушкина, и свако ће рецитовати, знају напамет његову поезију, његов живот, поносе се Пушкином. Кад се та медаља да некоме, то значи да бар приближну вредност дају томе коме дају награду“, указује Милинчићева.

Милош Биковић један је од најмлађих добитника Пушкинове медаље. Ово признање руска влада установила је 1999. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво