Њива и окућница као теретана

За освајање олимпијских медаља пољопривредницима нису потребне посебне припреме, кажу мештани Коцељеве који су овог викенда домаћини Републичких сеоских олимпијских игара. Они стичу спортску кондицију и добијају снагу у свакодневном раду.

Tамнавско побрђе им је терен, а њива и окућница теретана. Узбрдо-низбрдо од баште до шуме, повуци, понеси, и по сунцу и по снегу – посла увек има.

„Сваки дан се овако тренира: Утоваримо и истоваримо по 20, 30 метара дрва. Бољи тренинг нам не треба“, каже Ненад Илић.

Шљивом су сушаре напунили у јуну, казане ће овог месеца, а до краја недеље и амбаре кукурузом.

„За сељака и вредног пољопривредника сваког дана има посла од ујутру до увече. Сељак не ради недељом, црвеним словом и на дан славе“, рекао је Божидар Радовановић који, како истиче, снагу црпи из земљорадње и здраве, природне хране са села.

Од рада, кажу, имају дуплу корист – приход и кондицију. За више од 17.000 обрадивих хектара у општини, свако домаћинство има бар једног пољопривредника-спортисту. Спремни су и за виле и за теглу.

„Играмо фудбал, стони тенис, баскет све то али кад се дође на имање ово је најбољи реквизит“, рекао је Александар Ђурић показујући виле.

Загорка Илић истиче да се поједе све што се спреми. "И вредни су и радни и једу. Спремам зимницу, 300 тегли сам спремила – све се то поједе", рекла је Загорка.

Од домаће воље и снаге корист имају и гости и пролазници. За помоћ на коцељевачким засеоцима не треба ни трактор ни шлеп-служба.

„Дизали смо пре неки дан трактор са приколицом од 1.600 кила, има се снаге – може се“, каже Иван Николић.

Медаљи се зато на сеоској олимпијади највише надају у надвлачењу конопца. Спортски дух коцељевачке десеточлане екипе тежак је скоро тону и по.

Остали аутори: Тања Димитрић Мијаиловић
број коментара 0 Пошаљи коментар