Неискоришћеном лозовичком ониксу Благоје даје нову сврху

Село Лозовик недалеко од Јагодине некада је било препознатљиво по руднику оникса. Рудник одавно не ради, али ту је камење које обрадом постаје прелеп полудраги камен. Породица Благојевић из Лозовика се више од двадесет година бави обрадом тог камена.

Алати за обраду камена постоје, али Благоје за рад користи искључиво струг. Више од три године било му је каже потребно да открије суштину оникса, прелепог полудрагог камена, изузетно тешког за обраду.

„Рударски посао, нимало није лак, једино што ја тај посао волим па ми није тежак и радим га са вољом. Кад узмем камен у руке тог момента имам идеју шта могу од њега да направим“, каже Благоје Благојевић.

После обликовања, следи полирање за које је уз организацију и продају предмета задужена супруга Марина.

„Никад док се камен не исполира не можете да видите лепоту камена. Тад добије свој сјај, а посебно кад је намењен за нешто као што су чираци“, објашњава Марина Благојевић.

Сваки камен природа је учинила јединственим. Лозовички оникс препознатљив је по бојама, али изгледа да мештани нису довољно ценили благо које им је надохват руке.

Скоро свака друга кућа у Лозовику направљена је на темељима од оникса. Од овог племенитог материјала мештани су некада зидали чак и штале, попут ове.

Од оникса се прави накит, али и употребни предмети. Машта и спретне руке уз пуно рада доносе и зараду. Ипак, мало је заинтересованих који би учили занат. Већ неко време у радионици је и вајар из Краљева коме Благоје открива тајне рада са ониксом.

„Јако је згодно кад има неко ко се тиме бави ко може да пренесе нека своја искуства поготову овде Благоје обрађује камен машински, на машинском стругу, као метал“, истиче Богдан Васић, вајар из Краљева.

Предмети из радионице у Лозовику свој нови дом пронашли су широм света. Оникс зову и драгуљем духовне снаге, а Благоје верује да му управо оникс даје снагу да вредно ради и на прагу осме деценије живота.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 11. сеп 2018, 18:52)
marina [нерегистровани]

samo da se zna ovo je Lozovik kod Jagodine

divan prilog

(уторак, 11. сеп 2018, 15:56)
anonymous [нерегистровани]

svima na nauk

da covek ne poveruje sta sve imamo. ima Lozovicka cesma stara nekoliko vekova na Autoputu za Nis a ako je ovakopod yemljom nije ni cudo sto je ta vekovna izvorska voda toliko dobra!!!