Моро, пастув са Столова

Осим по столетним шумама, прелепим пропланцима и мирисним нарцисима, планински масив Столови изнад Краљева препознатљив је и по крду од педесетак коња који скоро пола века опстају на тој планини. Више од једне деценије крдо предводи пастув Моро, победник стотину борби вођених за одбрану крда и свог доминантног места у њему, али и једног несвакидашњег судског спора.

Од када су жички домаћини на испашу на Столове извели прве коње почетком 80-их година прошлог века, о њима су се плеле најразличитије приче, да ли су питоми, дивљи или полудивљи. У свим причама, пастув Моро има посебно место.

„Дошао је око два-три месеца са мајком ждребета и ту је дан-данас, значи пре петнаестак година и онда је постао господар Столова", каже Славко Николић из Жиче.

Највећу популарност и симпатије Моро је стекао 2007. године, када је његов власник Славко Николић, након трогодишњег судског спора, ослобођен свих навода из оптужнице да је баш његов љубимац изгризао скупоцени џип једног Краљевчанина.

„Ја сам тај спор добио, у ствари, Моро је добио, не ја", истиче Николић.

Док је несвакидашњи судски спор трајао, Моро је освајао и учвршћивао превласт у крду.

„Имало је још три-четири пастува, сваки пастув води своје крдо, али је он број један", наводи Николић.

На овом гиздавом и поносном лепотану видљиви су трагови небројених двобоја са својим конкурентим у крду, али и са суровим условима и дивљим животињама како би одбранио своје потомство.

„Ради се о животињи изузетне генетике која се испољава у условима сурове климе, сталној борби с различитим предаторима", каже Драган Марковић, ветеринар.

Ни најстарији мештани села на обронцима Столова не памте да су Моро и остали коњи некога повредили. Питоми су и дружељубиви. Њихови власници и многи други кажу да би пре подивљали у штали него на њиховој планини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво