Откриће палате цара Максимијана оживљава Сирмијум

Локалитет Глац код Сремске Митровице на којем су археолози, према досадашњим налазима, пронашли палату римског цара из доба тетрархије, Максимијана, данас је обишао Министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Откриће палате цара Максимијана оживљава Сирмијум  Откриће палате цара Максимијана оживљава Сирмијум

„Овај локалитет познат је више од 150 година, али тек последње две године откривамо предмете који нас воде у правцу да је реч о палати цара Максимијана Херкулија који је подигао палату на месту где су његови родитељи радили као надничари. То је значајно за имиџ Сирмијума који је светски познат и значајан, али недовољно посечен“, каже руководилац истраживања, професор Стефан Поп Лазић из Археолошког института у Београду.

Министар Владан Вукосављевић је обилазећи локалитет рекао да је дужност државе да помаже овакве пројекте.

„На простору данашње Србије рођено је 18 римских царева и античко наслеђе ових простора нас обавезује да подржимо истраживања овог и свих осталих локалитета, али и њихово отварање за посетиоце јер је културни туризам у свету данас све популарнији“, рекао је Вукосављевић.

Он је додао да је истраживање овог локалитета укључен и тим аустралијских археолога што је важно због међународне сарадње – амбасадорка Аустралије у Србији Џулија Фини поносна је, како каже, што је што је њена земља део овог великог открића.

„Ово је значајно не само због културне, већ и због образовне размене и невероватна је прилика за наше археологе који у Аустралији немају наслеђе Рима, да учествујују на ископавањима. Моја мисија се ускоро завршава, али ја ћу будно пратити наставак овог пројекта“, рекла је амбасадорка Фини и захвалила се подршци министру културе, али и локалној самоуправи.

Локалитет Глац је од изузетног значаја и за Град Сремску Митровицу.

„Сирмијум је јединствен и трудићемо се да га још боље избрендирамо и представимо свету“, нагласио је градоначелник Сремске Митровице, Владимир Санадер.

Сезона је завршена и археолози кажу да их наредних година очекују још опсежнија истраживања и надају се проналаску нових царских предмета који ће потврдити претпоставку о Максимијановој царској палати, што ће археолошко налазиште античког града Сирмијума, који је био једна од четири престонице Римског царства и налазио се на простору данашње Сремске Митровице вратити на светску мапу историјских и културних локалитета који се морају посетити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво