Совјетски буран на „Атомекспу“ у Сочију

Оригинални модел совјетског спејс шатла – буран привукао је највећу пажњу посетилаца на међународном форуму „Атомекспо“ у Сочију.

У дворишту Главног медијског центра, где се одржава Атомекспо 2018, изложен је тест модел спејс шатла "Orbital Spacecraft - Complex Stand", који је коришћен за тестирање електронске опреме у оквиру совјетског програма за стварање свемирске летелице буран.

У питању је модел који је тестиран 1.600 дана.

Пројекат „Буран“ је започет 1976. години као одговор на амерички „Спејс шатл“ пројекат.

Пројекат „Буран“ је званично обустављен 30. јуна 1994. од стране тадашњег руског председника Бориса Јељцина и са око потрошених 20 милијарди рубаља и сматра се једним од наскупљих пројеката у историји совјетског истраживања свемира.

Од 1984. до априла 1988. извршена су укупно 24 лета тест-модела бурана у пуној величини.

Први и последњи лет бурана је обављен 15. новембра 1988, када је лет био без посаде, јер систем за одржавање живота није до тада био у потпуности тестиран.

Буран се у свемир винуо на ракети „енергија“ и извршио је укупно две орбите на висинама између 247 и 256 километара. Први лет је био ограничен на две орбите због недостатка меморије на бурановом компјутеру.

Иако је први орбитални лет био без посаде он је био веома успешан. Једна од тековина совјетског развоја шатла је и највећи теретни авион „антонов 225“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво