Ајнштајново љубавно писмо на аукцији у Јерусалиму

Писмо које је нобеловац Алберт Ајнштајн руком написао младој жени која га је, очигледно, заинтересовала током боравка у Италији 1921. године, данас ће бити понуђено на аукцији у Јерусалиму.

На аукцији ће бити представљено и писмо које је Ајнштајн 1928. године написао колеги Херману Минцу, а у којем је изложио идеје за своју „трећу фазу теорије релативитета“ и фотографија на којој Ајнштајн пуши лулу, преноси АП, позивајући се на кућу „Винер“ која организује аукцију.

Октобра 1921, Ајнштајн је путовао у Фиренцу, у посету својој сестри, када је сазнао да млада студенткиња хемије по имену Елизабета Пичини живи у стану изнад.

Тада 42-годишњи Ајнштајн заинтересовао се да упозна 22-годишњу жену, иначе ћерку чувеног хемичара, али је она била сувише стидљива и одбила га је.

Напуштајући Фиренцу, Ајнштајн је оставио потписано писмо на немачком језику, следеће садржине: „Научници, пред чијим сам ногама лежао и седео пуна два дана, за пријатељску успомену.“

У немачком језику, иначе, фраза „лежати пред нечијим ногама“ израз је за показивање љубави.

У октобру прошле године, кућа „Винер“ продала је још једно Ајнштајново писмо с његовим размишљањима о срећи за 1,3 милиона долара.

„Ајнштајнове предмете продајемо већ дуго, и то са великим успехом. Људи широм света заинтересовани су за Ајнштајна, не само за његову математичку и физичку страну, већ и за његов лични живот“, рекао је Гал Винер, директор аукцијске куће.

број коментара 4 пошаљи коментар
(среда, 07. мар 2018, 10:38)
mileva anjstajn [нерегистровани]

anjstajnova ljubavna pisma

pred njenim nogama ces leyati 1000.god. i na onom svetu ali ti nece biti oprosteno ni u kom pogledu

(среда, 07. мар 2018, 04:07)
anonymous [нерегистровани]

Веруј, веруј...

Ко зна чије су те теорије заправо биле.

(уторак, 06. мар 2018, 19:16)
anonymous [нерегистровани]

"Геније"

Док је шврљао около Милева Марић чувала му децу и решавала математичке проблеме.

(уторак, 06. мар 2018, 19:09)
anonymous [нерегистровани]

Херману Минцу?

Ијао још једно изненађење од Ајнштајна. Ко би рекао? Бум вала баш бум.