Може ли жена данас бити Робин Худ?

Ретко ко се бар једном у детињству није играо луком и стрелом. Зато када виде овај реквизит многи се одушеве и подсете детињства. Они који га први пут узму у руке тешко се одвоје од њега, а неретко им постане и хоби. Упознали смо девојку којој стреличарство није само хоби, већ јој је временом постао и посао.

Пре шест векова на Калемегдану Деспот Стефан Лазаревић организовао је турнире у стреличарству. И данас се чланови удружења за историјско стреличарство такмиче, али с битном разликом. Лук и стрела нису више оружје, а жене су већина у овом друштву.

„И те како је популарно и код жена. Оно што је битно је да се стреличарством свако може бавити независно од пола или физичке спремности, најбитнији је тренинг, а једнаке су могућности на терену“, објашњава Јелена Лалатовић, инструкторка у Удружењу за историјско стреличарство, и напомиње да се лук и стрела више не посматрају као оружје, чак је донет и закон о спорту који говори да се опрема за стреличарство више не сматра хладним оружјем већ је постао спортски реквизит.

А овај спорт заинтересовао је многе пролазнике. Ретко ко је одолео да бар једном не покуша да погоди мету. Осећај моћи који руковање овим реквизитом пружа, као и нова знања привукла су већину људи да се опробају.

Вештина управљања луком и стрелом лако се стиче ако имате доброг инструктора, али оно што је важније јесте оно чему све стреличарство може да научи човека.  

„Предности стреличарства су велике. Прво побољшава фокус, тако да човек научи да га не омета звук, бука, ветар, дистанца, што може применити у свакодневном животу. Такође јача самопоуздање, стичу се пријатељи, много је друштвен спорт, јача мишиће“, набраја Јелена, која већ две године ради као инструкторка.

Да би вам стреличарство било хоби, морате бити старији од шест година. Горња граница зависи од ваше физичке спремности.

„Већина нас је одрастала уз цртани филм Робин Худ или серију Game of Thrones и овде свако може да се осети као јунак своје серије или филма, али такође и да се добро забави и рекреира“, поручује инструкторка.

Изазову да се нађе у кожи јунака цртаног филма није одолела ни екипа РТС. И није се лоше показала. По погоцима можемо да парирамо Робин Худу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво