На факултету и теретана, кафићи, форензичке анализе...

На Правном факултету теретана, Хемијски је занимљив филмаџијама. Неки факултети издају простор за кафиће. Треба платити струју, грејање. За одржавање је потребно много новца. Како се све сналазе високошколске установе?

Упркос томе што имају органичене могућности за издавање простора, у лабораторијама Хемијског факултета некада су се снимале сцене за филмове и рекламе. Одустали су од тога, јер закупци нису поштовали уговоре. Ни имовину овог факултета. Сада издају само амфитеатар и то колегама са других факултета. Ипак, захваљујући најсавременијим апаратима зарађују новац.

„Ми радимо неку врсту хемијске форензике – испитивање и препознавање потпуно непознатих хемијских супстанци које могу да се нађу, рецимо, у храни и лековима. У томе смо веома успешни и тренутно, могло би се рећи, и једини у земљи који имају за то опрему, стручни кадар и одговарајуће хемикалије. Све то представља извор прихода са којим надопуњујемо недостатке у буџету“, истакао је Иван Гржетић, декан Хемијског факултета.

Ангажовали су их за контролу таблета за мршављење у којима су недавно пронашли лек за смирење и то врло опасан. У међувремену стигао је нови позив.

„На царини се налазе непознати лекови, за које се тражи начин да се сазна шта се у њима налази. То су неке сумњиве супстанце за које надлежни не знају да ли су исправни и шта садрже. Позвани смо да их анализирамо и то на захтев легалних органа у Србији“, објаснио је Гржетић.

И други факултети приходују од своје имовине. Најчешће издају просторије, али воде рачуна о томе за које намене и коме. Негде су отворени кафићи, а на Правном факултету је теретана.

„Обавезни су законом да то издају преко тендера, а агенције ту не могу да им помогну, да сарађују. Као и све остале државне фирме када им се укаже неки простор који је слободан, београдски факултет расписује тендер, а заинтересоване стране се јављају, на тендеру се погађају и добија онај ко понуди више“, објаснио је агент за некретнине Владимир Милошевић.

Одржавање факултета односи много новца. Највиши су рачуни за струју, јер плаћају по индустријској цени. Неопходно је купити и потрошни материјал. Зато, кажу, користе сваку могућност да зараде, али само онако како закон дозвољава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво