Суботичке сламарке „граде“ своју синагогу

Суботичани са великим нестрпљењем очекују завршетак радова на обнови синагоге, споменику културе од изузетног значаја. Након вишегодишње реконструкције, радови треба да буду завршени до краја ове године. Повратак друге по величини синагоге у Европи у друштвени живот заједнице, група суботичких уметница решила је да обележи на посебан начин.

Док рестауратори завршавају обнову сакралног објекта јеврејске заједнице, бисера градитељства и европске културне баштине, десет суботичких сламарки које израђују слике и украсе од сламе одлучило је да суботичка синагога настане и у њиховој уметничкој радионици.

„Повод је пре свега реконструкција и завршетак радова на обнови синагоге и 115 година постојања овог велелепног суботичког здања. Тако да смо ми одлучили да исто здање урадимо у техници сламе. Између осталог, хтели смо наш јубилеј, 25 година постојања нашег удружења да крунишемо овом лепом сликом“, истиче Ана Јарамазовић из удружења сламарки „ЛУСА“.

Да би настала слика од сламе потребно је велико стрпљење, веште руке и концентрација, тврде сламарке. Није свеједно ни која се слама користи.

„Слику радимо са пегланом сламом, плетеном сламом и тканом сламом. Кад се ти делови ураде са том техником онда кад се сложи слика, добије се рељефни изглед, три-де“, објашњава Габријела Гмијовић из Удружења.

За заједничку слику сем сламарских вештина треба и много толеранције, договора и међусобног поштовања да би се замишљени мозаик сложио.

„Величина слике је 80 пута 50 центиметара. Јесте да су радови сложени, минимум три месеца радимо ову слику. Добро смо уходане, добро нам иде. Јесте пипаво, али ми све то волимо да радимо, па нам уопште није тешко“, каже Габријела Сарапка.

Сламарке удружења „ЛУСА“ које делује при Општинском удружењу пензионера најављују да ће синагога од сламе бити премијерно представљена на њиховој изложби половином децембра ове године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво