Седам деценија у браку... Да, и то је могуће!

Супружници Ирен и Шандор Абрахам живе заједно седам деценија и најстарији су брачни пар у Суботици. Који је њихов рецепт за дуг брак и складан заједнички живот?

Ирен има 87, а Шандор 95 година. Пре седамдесет година Шандор је са мајком из Руског села отишао у Хетин и предајом традиционалне мараме, запросио Ирен.

„Није била одмах љубав. Ааа, откуд. Били смо на игранци, плесали смо, пробали смо како нам иде“, каже Шандор.

„Он је био већи од мене, па сам мислила како лепо изгледамо кад играмо и тако смо се упознали“, присетила се Ирен.

За складан брак, кажу, неопходна је велика међусобна толеранција.

„Нисмо се свађали. У животу је никада нисам ударио. Има људи који воле да се туку, а код нас то није било“, истиче Шандор.

„Није пио, није ни пушио и не воли да се свађа. Ни ја не волим да се свађам ни са ким. Треба разговарати док се не споразумемо“, додаје Ирен.

За дуг живот, сматрају, могу да захвале физичком раду и здравој храни: деценијама су неуморно радили на њиви и користили углавном намирнице које су сами произвели.

„Свеже смо јели. Парадајз, паприку, то сам увек имала у башти“, каже Ирен.

Унука Шаролта се брине о Абрахамовима и учи на њиховом примеру.

„Супруг и ја се добро слажемо. Увек заједнички решавамо све проблеме. Најважнија је комуникација и толеранција“, објашњава Шарлота Поповић.

Ирен и Шандор не излазе често из куће и зато се радују сваком госту. Да попричају о добрим старим временима и непролазним животним вредностима.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 10. нов 2017, 17:51)
anonymous [нерегистровани]

Srecno!

Bas lepa prica. Zelim im jos mnogo godina zajednickog zivota.