Путин одобрио лансирање крипторубље

Руски председник Владимир Путин наредио је лансирање националне криптовалуте, навео је министар за комуникације Николај Никифоров, преноси портал РТ.

Министар је рекао да ће када дигитална валута, односно крипторубља, буде лансирана друге криптовалуте бити забрањене, а за њено регулисање биће у потпуности задужена држава.

„Веома сам уверен да ћемо издати крипторубљу из једног простог разлога – ако то не урадимо, наше комшије из Евроазијске економске заједнице ће се на такав потез сигурно одлучити у наредних неколико месеци“, истакао је Никифоров.

Идеја иза овога потеза јесте да се стимулише онлајн економија на начин који се не ослања на улагања из страних тржишта новца и омогућава држави да га регулише и прати.

Све финансијске трансакције крипторубљом биће опорезоване, додао је руски министар.

Након размене, за пословање крипторубљама биће потребан неки доказ порекла, попут документоване продајне трансакције или обављене услуге. Очигледан разлог јесте да би се спречило прање новца и манипулисање валутом.

Међутим, зато што власти не желе да потпуно спрече такве „популарне активности“, недокументоване крипторубље биће опорезоване 13 одсто на укупну суму, пише портал Тек кранч.

„Када купујете и продајете крипторубљу, порез на зараду биће 13 одсто. Уколико власник не може да објасни порекло својих крипторубљи, када их буде претварао у рубље, укупан износ биће опорезован 13 одсто“, навео је Никифоров, преноси РТ.

Руска национална дигитална валута биће на располагању и на међународним тржиштима, објаснио је заменик министра за економски развој Олег Фомичев, наглашавајући да издавање валуте не би имало поенту ако би она само циркулисала у земљи.

„Ово не сме да буде приватна валута, већ мора бити она коју ће држава моћи да контролиште а која ће омоућити циркулацију дигиталног новца у новим условима дигиталне економије“, рекао је Фомичев.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво