Да ли је дрвеће пре Питера Кофина било наго?

Пролазнике у једном парку у Малмеу више не изненађују несвакидашњи украси. Ипак, оне који нису упознати са радом њујоршког уметника Петера Кофина најчешће се нађу у чуду гледајући стабла која су обучена у фармерке!

Дрво је предиван организам, истовремено је синоним за стабилност и промене. Сваке године најављују годишња доба - њихови светлозелени листови долазе са првим пролећним данима, а златне нијансе јесени најпре се примете у крошњама.

Међутим, да ли је дрво довољно „обучено“?

Уметник Питер Кофин који је увек уживао у игрању између људских и природних елемената изгледа да је мишљења да је стаблима потребно оденути панталоне.

Како каже, када је одрастао у Калифорнији, увек су га одушевљавали огромни примерци „Левисових“ фармерки. „Некако су остале урезане у мом сећању", прича амерички уметник.

Деценијама касније док је за једну фондацију изводио истраживање у шведском граду Малмеу, сетио се џиновских панталона.

„Били смо окружени спокојном шумом с огромним стаблима која су изгледала попут ногу. Помислио сам да би било забавно урадити нешто симпатично с њима“, објашњава Кофин.

Засукао је рукаве, узео неколико фармерки и зашио их за дрвеће, не откривајући никоме шта је урадио. На почетку је замислио да његова дела мало забаве госте парка Ванас Конст. Међутим, пролазници су били одушевљени па су градске власти предложиле Кофину да обуче још стабала.

Њујоршки уметник се удружио са модном кућом „Левис“ која је донирала велике панталоне од тексаса за његов пројекат.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 05. окт 2017, 19:56)
anonymous [нерегистровани]

Bez naslova

Da je majstor veliki drveće ne bi bilo okrenuto naopako,