Јужноафриканци, Бури, а Срби

У цркви на Опленцу на вечну љубав заветовали су се, као што то деценијама чине сви Димитријевићи, јужноафрички индустријалац Карло и његова изабраница Маријет.

Карло је Србин, његови потичу из Орашца, а Маријет је припадник Бура, потомака Холанђана, првих колониста у данашњој Јужноафричкој Републици.

„Увек сам желео да се венчам у Србији“, каже Карло и додаје да му је „велика жеља“ да његова супруга узме српско држављанство.

За њега би то, како објашњава, представљало поштовање његове културе и нације, а види то и као - дуг према покојном оцу.

Његова, сад већ супруга, Маријет признаје да је из љубави према Карлу пристала да се венча у Србији и пређе у православну веру. „Желим да наставим породичну традицију Димитријевића, наравно да сам прихватила мужевљево презиме“, прича Маријет.

Традиција и обичаји били су јачи су од афричког сунца, па су сви обичаји поштовани до најситнијих детаља.

Љубав према постојбини, тврди Карло, је у његовој крви, а он је кренуо стопама свога оца. На жалост њега више нема, али је емоције према домовини сачувала његова мајка Џенифер.

Димитријевићи ће љубав према Србији пренети и на будуће нараштаје, јер корени се не смеју заборавити.

„Разговарао сам са покојним оцем Негованом у цркви у Африци о Првом српском устанку, о породици, и он ми је све рекао о нашем пореклу. Место одакле потичем је устанички Орашац и ја се тиме поносим“, тврди Карло.

Управо ће Орашац, тврде Димитријевићи, бити место у коме ће они провести остатак живота.

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 13. сеп 2017, 15:58)
anonymous [нерегистровани]

1899

Za vreme Burskog rata Srbija je listom stala na stranu Bura.

(среда, 13. сеп 2017, 13:20)
anonymous [нерегистровани]

Бре

Свака част мајсторе Димитријевићу, могао би да држиш часове из родољубља свим нашим људима који данас сматрају да је љубав према отаџбини Србији и Србскоме роду OUT и "Средњи век" и сличне глупости и бакрачи....

Нека вам је са срећом живот у јуначком крају младенци!!