Ротор из Књажевца мајстор за фруле, кавале, гајде

Књажевчанин Небојша Милошевић један је од ретких мајстора за израду старих музичких инструмената - фруле, гајде, кавале и гочеве.

Милошевић седам година израђује фруле, гајде, кавале и гочеве, али га сви рођаци, пријатељи и муштерије зову Ротор јер је раније радио као мајстор за винкловање мотора.

„По струци сам електротехничар и тим послом сам се бавио дуже од две деценије. Музика и музички инструменти су моја љубав од детињства и коначно ми се испунила жеља да се тиме бавим“, истакао је 55-годишњи Књажевчанин.

Небојша Милошевић каже да је као дете морао да направи све што је желео да свира јер родитељи нису имали пара да му купе музичке инструменте. Временом је научио да израђује инструменте и за почетнике и за професионалце.

„Фруле израђујем углавном од шљивовог дрвета, мада могу исто тако добре да буду од багрема, дивље трешње и дивље крушке. Гајде израђујем од штављене јареће коже“, објаснио је Милошевић.

Традиционалне музичке инструменте продаје на сајмовима старих заната, вашарима и сличним скуповима у местима у окружењу попут Зајечара, Ниша и Беле Планке. Неретко одлази и даље, широм земље, али и у иностранство.

„Фруле за почетнике продајем за 500 динара, а оне за професионалце од 3.000 динара па навише. Гајде продајем за 200 евра“, открива овај мајстор за израду инструмената.

Према његовим речима, купци старих музичких инструмената су људи који воле музику и попут њега, желе да сачувају традицију у ери модерних звукова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво