Стиже и метеорска киша!

Осим прогнозиране кише, ноћ пред нама обележиће метеорски рој на небу. Звезде падалице приредиће светлосни спектакл за памћење јер ће, према проценама светских астронома, небо парати и до стотину метеора на сат.

Стиже и метеорска киша! Стиже и метеорска киша!

Једном годишње наша планета пролази кроз реп комете која кружи око Сунца. Ова појава зове се метеорска киша и дешава се у јулу и августу, а вечерас је најјача. Ситно камење, грудве леда и прашине, виде се на небу као звезде падалице. 

С обзиром на то да већина метеора долази из правца сазвежђа Персеј, по њему је метеорски рој и добио име Персеиди. Ово сазвежђе се у ово доба године може видети на североисточном делу неба.

Иако се током године може видети неколико метеорских ројева, Персеиди су веома интересантни због чињенице да се у току максимума, далеко од градске светлости, може видети и до 100 метеора у току једног сата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво