Сивим зидовима Казнено-поправног дома у Пожаревцу „живот удахњују“ улични уметници

Први пут, откако су саграђени пре више од 40 година, зидови јединог Казнено-поправног завода за жене у Србији биће осликани муралима у дужини од 300 метара. То је највећа и најважнија промена коју доноси први Фестивал уличне уметности, јер ови зидови дочекују све који први пут у Пожаревац дођу аутобусом или возом.

Они који су поред сивих зидова пролазили свакодневно обрадовали су се већ на прве потезе четки и спрејева.

„Много лепше. Лепше ми је кад је нешто урађено а не овако сиво“, сматра један Пожаревљанин.

„Станујем ту. То је изванредна ствар. Биће улепшано и неће остала деца да цртају као што су радила до сада“, истиче други.

„Неће бити тако сивило и ружна слика вањска него ће бити освежен и оплемењен и богат естетским садржајима, што ће дати бољу свеукупну слику на прилике самог завода“, каже Радојица Шутовић, управник Казнено-поправног дома за жене у Пожаревцу.

Петнаест најистакнутијих сликара ове савремене уметности стигло је из целог света, а Пожаревац их је инспирисао на први поглед.  

„Моја инспирација за ову слику у Пожаревцу су коњи и коњички спорт. Чуо сам да је овде много догађаја везанo за коње“, објашњава улични уметник из Холандије Ролф Шајрбек.

„Пожаревац је супер за цртање мурала, јер изузев два два мурала у граду, све остало је празно. Има јако пуно фасада које само чекају да неко дође и да их ослика“, каже Андреј Жикић Артез, уметник и организатор из „Стрит смарт колектива“.

У градској управи сматрају да су овим необичним фестивалом Пожаревац ставили на мапу савремених светских градова.

„Уметност изводимо на улицу, у сам град. Изводимо уметност иза кулиса, из затворених музеја и галерија и тиме уметност постаје доступна свима у сваком моменту“, оцењује Светлана Милутиновић, организаторка и помоћница за урбанизам градоначелника Пожаревца.

Током Фестивала уличне уметности биће осликано и неколико мурала у Центру града и код скејт парка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво