Падина, село са највише близанаца на југу Србије

Мерошинско село Падина, 25 километара удаљено од Ниша, има 100 домаћинстава и око 300 становника, од којих 14 близанаца. Мештани истичу да нико не може да објасни како је седам пари близанаца рођено у једној „махали“ пречника око 250 метара.

Само у две куће које су у непосредном комшилуку, додају мештани, живе три пара близанаца. „Узрок је или клима или ваздух или вода, нешто од тога“, навео је за агенцију Бета житељ Падине Топлица Николић.

Многи становници Падине верују да је за велики број близанаца у Падини најзаслужнији „специјалан“ ваздух подно Малог Јастрепца и савршено бистра и чиста вода Крајковачког језера поред којег се село налази.

„Овде је чак и дрвеће дупло“, наглашавају мештани док показују дуд у дворишту породице Николић који има један корен, а два стабла.

Славиша Николић и његова супруга Снежана родитељи су близнакиња Катарине и Кристине (17).

Они такође немају објашњење за велики број близанаца у њиховом селу, али су истакли да су мештани срећни што млади остају у селу и што се деца рађају.

„Село је мало, али има 50 или 60 деце. Половина њих је у основној школи“, истакао је Николић.

Он је казао да су први близанци у Падини рођени пре четрдесетак година, а последњи пре 12 година.

Њихове прве комшије Божидар и Данијела Савић имају два пара близанаца Анђелу и Александру (17) и Андрију и Анастасију (13).

Најмлађа од њих Анастасија каже да је лепо бити близанац и имати сестре близнакиње: „Дружимо се, помажемо родитељима. Никада нам није досадно“.

Мештани Падине се надају да се традиција рађања близанаца у њиховом селу неће прекинути и да ће се ускоро сви заједно веселити на крштењу нових „двојки“, али зашто да не, и „тројки“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво