Откривена глава гошће – увреда у Саудијској Арабији?

Амерички председник који је на првој турнеји ван континента, данас борави у Ватикану. Свака од земаља коју обилази има своје обичаје и правила, али она, изгледа, не обавезују и прву даму Меланију Трамп. Тако је недавна посета Саудијској Арабији привукла пажњу због њене одлуке да не покрије главу. Тај потез једни тумаче као увреду домаћина, а други као поштовање сопствене културе.

Иако ћете жену без хиџаба у Саудијској Арабији ретко видети, гошће са запада углавном долазе откривене главе. Без мараме су у посети тој арапској земљи биле Ангела Меркел, Тереза Меј, бивша и садашња прва дама Америке.

Културолог Милена Драгићевић Шешић сматра да су те поруке увек двоструко усмерене: „Чак су више усмерене ка домаћој публици, ка свом домаћем становништву – у овом случају Американцима – да они неће правити компромисе, неће одступати од својих вредности“.

Компромисе углавном не праве они који долазе из утицајнијих земаља.

„Што је земља јача, она има више самопоуздања у том погледу и више је склона да се придржава својих принципа него да удовољава домаћину. Прво треба поштовати сопствену културу, наравно и уважавати културу домаћина. Ако су односи две земље пријатељски, онда ту постоји разумевање једних и других за сопствене обичаје“, истиче спољнополитички коментатор Милан Мишић.

Управо зато, објашњавају стручњаци, гост не мора да се маскира у домаћина. Откривена глава гошће не сматра се увредом чак ни у земљама са строгим правилима као што је Саудијска Арабија.

„Онај виши слој, и школован у иностранству, облачи се традиционално, али они су врло отворени, спремни за дијалог. Наравно, у затвореним круговима жене седе, пију алкохол, пуше итд. Не само гошће Европљанке, него и домаће“, наводи Раде Божовић, оријенталиста.

Домаћа атмосфера понекад понесе госта. Тако, рецимо, традиционалном арапском плесу није одолео Трамп, а својевремено ни српски председник Николић током посете Абу Дабију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво