Природа претвара ЦО2 у камен, научници желе да знају како

Док људи покушавају да контролишу емисију штетних гасова који загревају планету, научници трагају за природним начинима њиховог уклањања из атмосфере, наводи „Глас Америке“.

У планинском ланцу Ал Хаџар у Оману група истраживача покушава да утврди како природа претвара угљен-диоксид у камен. Тај планински венац прошао је кроз све фазе еволуције Земљине коре. Планине су некада биле дубоко испод воде. Тектонске силе су их избациле на површину, док их је ерозија урушила.

„Сада можете да ходате тим прелепим кањонима, односно да се у суштини спустите 20 километара у унутрашњост земље“, истиче геохемичар Питер Келемен, вођа тима истраживача који проучавају како су се ове планине мењале током еона.

Због актуелног глобалног загревања, нарочито их интересује једна хемијска реакција.

„Овде имамо део Земљиног омотача који је упио угљен-диоксид, тако да се свака честица магнезијума у овим стенама сјединила са тим гасом како би се створио чврст кречњак“, објашњава Келемен.

Док људи доприносе испуштању угљен-диоксида и загревању планете, траже се начини да се тај гас уклони из атмосфере. Келемен истиче да су те кречњачке планине то давно урадиле – на један велики начин.

„Упиле су милијарду тона угљен-диоксида. Планина источно од нас је у целини састављена од магнезијум-карбоната и кварца и садржи око милијарду тона угљен диоксида“, додаје Келемен.

Његов тим буши дубоко у стену да би утврдио како се то догодило. Кроз 400 метара стене, испитује 90 милиона година реакција између минерала, ваздуха, воде и живих бића.

„Намеравамо да проучимо природни процес да бисмо га разумели што боље можемо, а онда покушали да осмислимо систем који би био његова најближа симулација“, објашњава научник.

Наводи да би проучавањем тога на који начин природа претвара угљен-диоксид у стену, „требало да дођемо до процеса који је најефтинији, када је реч о енергији и новцу, за директно уклањање угљен-диоксида из ваздуха и воде“.

Тим ће путовати широм Омана у потрази за одговором на питање о томе како се штетни гас претвара у камен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво