Први случај богохуљења у Данској у последњих 46 година

Први пут од 1971. године, у Данској је неко оптужен за богохуљење, и то због наводног спаљивања Курана и објављивања тог снимка на „Фејсбуку“, рекао је тужилац Јан Рекендорф.

Четрдесетдвогодишњи мушкарац, који није именован, спалио је Куран у свом дворишту и у децембру 2015. године објавио снимак на антимуслиманској страници на Фејсбуку.

Тужилац Јан Рекендорф је рекао да је оптужен за „јавно ругање религиозним доктринама или обожавању религијске заједнице“ и додао да се за тај прекршај може добити новчана казна, па чак и затвор до четири месеца.

Датум суђења још није заказан.

У последњем од таквих случајева, а у Данској су пре овога забележена само три, 1971. године су два уредника националне РТВ ДР оптужена за богохуљење због наступа уметника Трилеа, који је на тој ТВ станици извео песме Он бог и Око. Уредници су ослобођени оптужби.

Пре тога, 1946. године, две особе су новчано кажњене због богохуљења, јер су током маскенбала у Копенхагену „извеле сцену крштења“, а 1938. године четворо људи је осуђено због плаката којима су исмевали јеврејску религију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво