Пчеле први пут стављене на листу угрожених животиња

Једна од најкориснијих и најбитнијих животиња на планети великом брзином нестаје. Да су пчеле све угроженије од губитка станишта, инвазивних врста, климатских промена и коришћења пестицида најбоље сведочи чињеница да су неке врсте сада, први пут у историји, стављене на листу угрожених животиња.

Седам врста пчела из рода Hylaeus које насељавају Хаваје стављене су федералну заштиту америчке Службе за заштиту животињског света.

Пчеле из поменутог рода биле су најраспрострањенији инсект на Хавајима почетком 20. века, а данас су ретко виђене.

Осим што човека (уништавање станишта, глобално загревање и коришћење пестицида), велику улогу у смањењу популације ових пчела имају њихове индијске рођаке, које насељавају исто станиште и боре се за исте цветове.

Велики проблем су и мрави, који не потичу са Хаваја, јер та острва никада нису имали домаћу врсту мрава. Они уништавају њихове колоније, једући ларве пчела.

Џејсон Грејем, ентомолог са Универзитета Хаваји, један је од највећих стручњака за пчеле, а развио је и вештачка гнезда за њих како би им помогао са проблемом мрава.

„Вештачка гнезда су дрвена са избушеним рупама за пчеле, а конопац којим су везана за грану прекривен је лепљивом супстанцом која онемогућава инсектима, попут мрава, да стигну до гнезда“, објашњава Грејем.

Иначе, пчеле последњих неколико деценија трпе велики пад популације. Највише због широкораспрострањеног коришћења пестицида, уништавања природних станишта, климатских промена.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи