Читај ми!

Пчеле су у шкрипцу, а са њима и човечанство

Пчеле су изузетно важне за човека, као и за цео животињски и биљни свет. Један од три оброка дневно које једемо омогућили су нам ови мали инсекти. Уколико изумру, многе биљке би отишле са њима, а милиони људи и животиња умрло би од глади. Најгоре од свега јесте чињеница што уопште нисмо далеко од таквог сценарија, јер популација пчела последњих 15 година широм света драматично опада.

Највећи разлози за помор једног од најкориснијих инсеката на свету jeсу – паразити и људи! Међутим, паразити су већ постојали и пчеле су са њима некако излазиле на крај. Међутим, како је сликовито објашњено на Јутјуб каналу "Kurz Gesagt – In a Nutshell", људско понашање довело је до нарушавања равнотеже.

Широко распрострањено коришћење пестицида умногоме је допринело не само због тога што директно доводи до смрти одређених колонија, већ и због тога што доводи до веће изложености и рањивости пчела на паразите.

Коришћење пестицида није једини проблем са стране најразвијенијег облика живота. Крчење великих површина због добијања пољопривредних површина такође је утицало и на многе пчелиње колоније.

Људи су по ко зна који пут због своје похлепе довели до угрожавања одређене врсте. Само овај пут је много другачије, јер од пчела зависи опрашивање и размножавање многих биљака, чиме је угрожен и остатак ланца исхране.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара