Полемика око хиџаба на плажи

Након што се на „Твитеру“ појавио видео-снимак француске полиције која кажњава жену на плажи у Ници због тога што носи хиџаб и тера је да га скине, на друштвеним мрежама се развила жестока дискусија о том случају.

Полемика око хиџаба на плажи Полемика око хиџаба на плажи

Велики број оних који су поставили коментаре на Твитеру изразио је згражавање над поступком полиције, користећи хаштаг #BurkiniBan.

„Борба против наметнутог стила одевања за жене путем наметања другог стила одевања за жене мени и нема превише смисла, Француско“, пише један твитераш. „Наоружани полицајци присилили жену да скине одећу. Који део те реченице је вама у реду?“, пита се друга корисница Твитера. „Ниси феминиста ако браниш само део права жена“, додаје трећи твитераш.

Многи су, како се наводи, упозорили и на лицемерје градоначелника на југу Француске који су прогласили забрану буркинија муслиманкама, упозоравајући на чињеницу како ти исти људи немају проблем са часним сестрама на плажама.

„Француска је пуна часних сестара. Колико видим, нико им не говори да се скину“, истиче једна корисница Твитера. „Да ли би француске власти присилиле часне сестре на плажи да скину одећу из поштовања према 'моралу и секуларизму?'“, пита други коментатор.

Нови закони у Ници не забрањују директно буркини, већ се забрана доста неодређено односи на „прихватљиву одећу“: „Приступ јавним плажама забрањен је особама које нису пригодно одевене, које не поштују моралност, секуларизам и правила хигијене и сигурност“, стоји у закону.

У Лондону протест против забране буркинија

Око 50 особа протестовало је против забране буркинија у Француској, током којег су демонстранти направили лажну плажу испред зграде амбасаде те земље у Лондону.

Испред амабасаде могли су се, између осталог, видети пешкири, лопте за плажу и гумени предмети, преноси АФП.

Након што су учесници протеста на тротоару испред амабасаде посули песак, жена у буркинију и дете сели су да се играју.

Остали демонстранти су носили бикиније док се у позадини чула традиционална француска хармоника.

Учесници протеста носили су плакате и слогане попут „Забрана буркинија је расистичка" и „Исламофобија није слобода“.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво