Венчање по узору на средњовековну српску властелу

У оквиру тродневног Међународног видовданског витез фестивала, Туристичка организација града Крушевца протеклог викенда организовала је прво венчање по узору на средњовековну српску властелу, које ће убудуће бити део њихове стандардне туристичке понуде.

У свечаним одорама, праћени витезовима, дворским дамама и сватовима, Ивана Поповић и Богдан Михајловић одлучили су да се у цркви Лазарици заветују на вечну љубав и слогу. Онако како се верује да је то чинила и српска властела.

„Ја сам задовољна како је све ово испало и драго ми је што смо део средњовековног венчања, по први пут у Крушевцу“, каже млада, Ивана Михајловић.

„Нисам могао да претпоставим да ће све ово изазвати толику пажњу јавности. Иако ми је драго да смо део једног таквог дешавања у нашем граду, отуда вероватно и осећам трему“, са осмехом каже младожења, Богдан Михајловић.

За разлику од младожење, стреличари трему нису имали. С успехом су одговорили на изазов гађања јабуке, баш као и угоститељи који су припремили свечану закуску по узору на средњовековну.

„Није било лако установити шта је тада било на трпезама. Ослонили смо се на истраживања која су се односила на период Немањића. Владари тога доба су имали богату трпезу, јер се веровало да снага кроз уста улази. За разлику од обичног народа који је јео слабију храну и поврће, они су јели доста дивљачи и меса, пилетине мање јер су је чували због јаја, а увозили су доста зачина и маслине“, објашњава Ненад Михајловић из ресторана „Конак".

Отуда су се уз бројне ђаконије пред младенцима на трпези као главно јело нашли јунетина, зечетина и риба, али и гулаш од дивљачи, пилећи чербиш, мељаник од боба, хељдопита и зељаница без јаја, сељачка пшенична погача, кисело млеко и домаћи сир као ретке посластице које су служене само за славља. А на крају, уместо посластица служено је воће, уз жупско црвено којим се наздрављало.

У част младенаца, а на радост гостију и бројних суграђана који су пожелели да с њима поделе радост и буду део бајковите приче која је старој српској престоници удахнула нови живот.

„Ово српско средњовековно венчање остаје у понуди наше Туристичке организације. Свако ко буде желео да се венча у цркви Лазарици са витезовима, моћи ће уз нашу помоћ, јер сада имамо своје царске витезове 'Свети кнез Лазар'“, истакла је Сузана Милосављевић, директорка Туристичке организације Крушевац.

Своју шансу Ивана и Богдан су искористили на најлепши начин. Завет који су данас у цркви дали за три недеље, када среде утиске, поновиће и пред матичарем.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво