Подно грејање и мозаици из четвртог века ускоро пред посетиоцима Медијане

На археолошком налазишту Медијана код Ниша, откривен je један од најлепших мозаика из четвртог века. Туристи и љубитељи архитектуре моћи да виде ускоро 80 одсто свих мозаичких подова, као и систем подног грејања који је откривен у летњој резиденцији цара Константина.

Мозаик површине 72 квадратна метра налази се у објекту који се зове Мала трпезарија у оквиру летње резиденције цара Константина, која је грађена у четвртом веку нове ере.

Према речима директорке Завода за заштиту споменика културе у Нишу, Елене Васић Петровић, доступност мозаика јавности важана је због самог значаја који има Медијана, али и због тога што је вила са перистилом најзначајнији објекат овог археолошког налазишта.

„Истражујемо објекат више од 100 година, око 1.000 квадратних метара подних мозаика и циљ изградње заштитне конструкције и конзерваторских радова на вили и на мозаицима је да се све то презентује туристима“, истакла је директорка Васић Петровић.

Подно грејање изгледа није била реткост у четвртом веку.

„Сви луксузнији објекти у том периоду су имали системе и за подно и за зидно грејање. Конзерватори су се одлучили за вид презентације који ће омогућити посматрачима и туристима да виде и мозаик и тај систем“, објаснила је Елена Васић Петровић и нагласила да је све остављено онако како је откривено током археолошких истраживања.

Према њеним речима, истовремено је рађено на конзервацији ахитектуре и мозаика и на заштитној конструкцији због чега се у Заводу, који ове године слави јубилеј 50 година рада, надају да ће 2016. године стручњаци и туристи моћи да види резултате дугогодишњег рада.

„Очекујемо да ће око 80 одсто свих мозаичких подова бити откривено до краја године, као и да ће бити завршена заштитна конструкција. Без обзира на то што ће радови трајати, имаћемо организоване туре“, рекла је директорка Завода за заштиту споменика културе у Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво