Воћка чудновата

Узгајивач јабука из Девона запањио се када је на дрвету наишао на плод црвено-зелене боје, али савршено распоређене по пола - „као да ју је неко офарбао тако”.

Док је Кен Мориш брао јабуке са дрвета у свом воћњаку, поглед му је застао на једном плоду. На тренутак је помислио да се неки мангуп нашалио са њим.

Међутим, када је пришао сасвим близу, схватио је да се ради о природном феномену, односно, да је јабука идеално полуцрвена-полузелена.

Граница између боја је тачно на средини плода, а шансе да се тако нешто деси су један на према више од милион, тврде стручњаци.

Необична јабука је 72-годишњег пензионисаног декоратера из Колатон Релија близу Сидмаута у Девону учинила неком врстом познате личности у селу, јер су све комшије похитале и "стале у ред" да је сликају.

Кен нема намеру да поједе ову "воћку чудновату". Чува је у фрижидеру, што омогућава сељанима из читаве околине да наставе да долазе.

"Изгледа као да су црвена и зелена јабука пресечене на пола и залепљене у једну," каже Кен. "Нисам могао да верујем очима. Стварно је феноменална."

Господин Мориш, деда двоје унучади који узгаја јабуке више од 45 година, однео је своје "мало приватно воћно чудо" експертима на оближњем колеџу.

Хортикултуристи сматрају да је ова комбинација боја вероватно изазвана насумичном генетском мутацијом која се назива "чимера" - када се једна од прве две ћелије развије различито и учини да половина јабуке расте другачије.

У таквим случајевима, црвена страна је обично слађа од зелене, јер је "видела" више сунца током раста.

"Сигуран сам да би пре 100 година ово представљало натприродни предзнак нечега. Не знам да ли вреди доста новца, али ја је нећу испуштати из вида", истакао је поносни Кен.

Џон Брич, председник британског Независног удружења узгајивача воћа каже: "Никада нисам видео да се ово деси Златном делишесу. Стварно је ретко, екстремна мутација".

"Да су сви плодови на дрвету овакви, стручњаци би били још узбуђенији."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво