Читај ми!

Вејдеру онемогућено да гласа у Украјини

Кандидату за градоначелника Кијева „Дарту Николајевичу Вејдеру“ није било допуштено да гласа на данашњим председничким изборима у Украјини, јер није желео да скине маску.

Чланови изборне комисије на гласачком месту су затражили од анонимног мушкарца, који се у јавности појављује у костиму култног Дарта Вејдера, јунака Ратова звезда, да скине маску како би утврдили његов идентитет, али је он то одбио, па му није допуштено да гласа, објавила је руска телевизија Раша тудеј.

„Дарт Вејдер“, лидер Украјинске интернетске странке, претходно је предао кандидатуру за учешће на председничким изборима у Украјини, али је Централна изборна комисија одбацила његову пријаву. Затим се кандидовао за градоначелника Кијева и Одесе.

Готово извесно је реч о украјинском електричару Виктору Шевченку, који је у марту и званично променио име у Дарт Вејдер. На идеју да се политички ангажује дошао је након парламентарних избора 2012. године, када су многи Украјинци на гласачком листићу написали име Дарта Вејдера, у знак „протеста против такозване демократије у тој земљи“.

На питање новинара да ли је његова кандидатура за градоначелника Кијева само шала, Вејдер одговара: „Не, напротив, Украјина је 20 година била прави циркус“.

Украјинци данас бирају наследника свргнутог председника Виктора Јануковича, после предизборне кампање која је била у сенци насиља на истоку земље, а ако протекну успешно, избори би могли да означе прекретницу у дуготрајној украјинској кризи.

Уколико ниједан од 18 кандидата не добије више од 50 одсто гласова у првом кругу гласања, биће одржан и други круг избора 15. јуна.

Испитивања јавног мнења показују да је милионер Петро Порошенко далеко испред својих ривала на председничким изборима, међу којима је и бивша премијерка Јулија Тимошенко.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара